вторник , 20 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Луиза Шахбазян за институционалното бездействие към речта на омразата

Луиза Шахбазян за институционалното бездействие към речта на омразата

Разпространението на речта на омразата се увеличава, като в сравнение с предходните три години готовността на обществото ни да реагира и да й се противопоставя намалява. Това е един от основните нелицеприятни изводи от национално представително изследване по въпроса. Данните бяха представени на конференцията “Ролята на гражданските организации за противодействие на речта на омразата: резултати и поуки“, организирана от „Отворено общество“.

Според данните докато през 2013 г. речта на омразата е била насочена към три групи граждани, те вече са трайно пет: роми, турци, хомосексуални, мюсюлмани и чужденци.

Речта на омразата се свързва и с други проблеми, като расизъм, ксенофобия, дискриминация, нетолернатност, склонност към насилие, а специално в България – и със силни антидемократични и антиевропейски нагласи, отбелязват анализаторите.

Те предупреждават, че речта на омразата създава непосредствен риск за функционирането на демократичното общество и е предпоставка за дезинтеграция.

Една конференция не може да се справи с толкова сериозен социален проблем, но е много важна обмяната на опит и обогатяването на репертоара ни в справянето с него, а понеже е четвърта подред, виждаме не само къде стоим, но и какви са тенденциите, коментира резултатите от проучването Луиза Шахбазян, психолог и експерт по онлайн безопасност.

Проблемът с речта на омразата се задълбочава, като все по-голяма е търпимостта и по-малка чувствителността на обществото ни към нея, обобщи тя.

По думите й у нас има не само институционално бездействие, но понякога и престъпно действие от страна на институциите, които по този начин комуникират посланието, че това е приемлив начин на говорене и адресиране на проблемите.

Според Шахбазян различните заинтересовани страни трябва да работят заедно, тъй като е ясно, че НПО-секторът не може да се справи сам.

Моето лично мнение е, че не сме чувствителни по темата какво е расизъм, ксенофобия, у децата ни не се изграждат социални и културни умения, а само трупане на знание, смята Шахбазян, която е работила и по въвеждането на нова обучителна методика в начални училища, чиято цел е превенция на езика на омразата и дискриминацията. В предишно свое гостуване тя разказа подробно за нея (виж тук).

Докато изпълнявахме образователния проект, видяхме, че няма чувствителност и сред учителите, и сред родителите, отбеляза тя. Според нея благодарение на въпросната методика, хората стават по-чувствителни и започват да осъзнават, че са заобиколени от такава реч, но за жалост малко от тях са готови да й противодействат.
Чуйте целия разговор с Луиза Шахбазян във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …