петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Лозан Панов: Живеем в едно привидно блатно спокойствие, но усещаме миризмата

Лозан Панов: Живеем в едно привидно блатно спокойствие, но усещаме миризмата

Водещата на „Честно казано“ Люба Кулезич предлага интервю със съдия №1 – председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, с когото разговаря във Висшия съдебен съвет (ВСС). Панов коментира обвиненията, че се намесва в политическия процес на страната, борбата с корупцията, независимостта на съдебната система и на магистратите, както и ситуацията във ВСС.
Кулезич разказа, че е сбъркала с един ден датата на една конференция, на която е поканена румънската спецпрокурорка Лаура Кьовеши по темата приложим ли е за България румънския модел за борба с корупцията.

„Грешката е особено показателна. Още повече, че и лобито на Цацаров във ВСС погна опозиционера Калин Калпакчийски във ВСС – просто репресия“, коментира Кулезич.

„С Румъния сме заедно в една лодка. Заедно влязохме в ЕС, заедно за България и Румъния има мониторинг. Съвсем нормално е да има професионален дебат за това какво се случва в България и какъв е опитът в Румъния. Това е съвсем нормален професионален процес. Няма никаква политика и няма основание да се смята, че това е акт, за да се сформират политики. Важно е да се разбере на какъв път стои нашият съсед и къде сме ние“, убеден е Лозан Панов.

Той обясни, че разговорите с администрацията на Румъния е процес, който тече от дълъг период от време. Според Панов, дали конференцията ще бъде един ден преди или един ден след изборите, няма отношение към изборния процес.

„Когато се честваше 135-годишнината от основаването на ВКС, имаше нападки в една или друга посока. Подчертавам, че става дума за колегиален, професионален дебат – конференция, за да могат да се чуят всички мнения. Това е въпрос на професионален дебат, който няма политически отенък. Темата за корупцията очевидно вълнува и двете общества – както в Румъния, така и в България. По-важното е, ние, професионалистите да бъдем активни в този дебат за корупцията“, категоричен е съдия №1.

Той каза, че има много риторични въпроси по отношение на корупцията, но единият е свързан с това, ако спрем да дебатираме по темата за корупцията, това означава ли, че тя не съществува и я няма в България.

„Ако няма дебат на тази тема и си затворим очите, ако ние отново замитаме проблемите, това не означава, че те не съществуват и че няма да се превърнат в по-страшни и след време да ни залеят още по-тежко“, убеден е Панов.

„Корупцията съществува навсякъде, но ако ние не сме непримирими към това как изглежда България в очите на собствените ни граждани и на нашите партньори и от ЕС, то няма да имаме сетива да предприемем действия за да променим този образ“, смята председателят на ВКС.

Той коментира, че ВСС би трябвало да се грижи за авторитета си и за достойнството на магистратите. По думите му, въпросът е важен и касае пътят, по който нашето общество се изгражда. „Медийната среда е изключително важна в този процес. Ако няма обективност, очевидно ще бъде изкривен диалогът за корупцията и независимостта на съдебната власт“, добави Панов.

Магистратът посочи, че тази среда влияе и върху самата публика, която става резистентна и е по-лесно да каже: „Всички са маскари, не желая да участвам в този процес“. А неучастието води до възпроизвеждането му, категоричен е той. Панов е убеден, че това състояние на съдебната система е нетърпимо. „Не би трябвало да има никакво влияние от страна на политици“, посочи Панов и припомни за скандала с СМС-ите.

„Съдията трябва да бъде човекът, който не се страхува от никакво влияние. Ако живеем в едно блатно спокойствие дали това е хубаво? То е привидно спокойствие. Под водата стават много събития и можем да усещаме лошата миризма. Нашите проблеми са свързани с корупцията, бавното правосъдие и че тази препирня е предпоставка за липсата на справедливост“, заяви Панов.

Чуйте целия разговор на Люба Кулезич с Лозан Панов в следващото видео:

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …

Един коментар

 1. Дървосекачът

  Да ! – Навсякъде у Нас е ВсеСъщата задунайскогубернистическа Воня, макар И подприкритийно-ТроянскоКонна.
  ….колкото до визитата на г-ца Кьовеши :
  а. тя Е която Знае-и-Може Как да Се справим с ‘наште’
  б.. тя Вече Е в окото-на-урагана който Безподобията на ‘наште’ при комшиите оттатъкДунава Целево правят
  което а.+б.
  – Взисква да Сте И-двамата с г-н Диков на Срещата ! … И ! – Да осигурите ТоталноОтворена Публична дискусия.
  ….а дали пък Да сформираме Съвместна Структура заедно с Тези комшии ? (защото Неминуемо почеркът на зулумаджии(ки)те е Поне-аналогичен) ….ерго – ха Да поканите г-ца Кьовеши В Работната-Ни Група по Право/Юриспруденция ?
  Успех !