неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Лозан Панов vs Сотир Цацаров след срещите си при президента

Лозан Панов vs Сотир Цацаров след срещите си при президента

Случаят ЦУМ-гей показа, че реформата (съдебната) не е в дълбочина и е необходимо да се развие, заяви председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов пред журналисти след срещата си при президента Румен Радев.

На нея той поиска структурна реформа на съдебната власт, за да може прокуратурата да не е безконтролна и безотчетна, конституционни промени и консултации за свикване на Велико народно събрание, което да я извади от съдебната власт, намаляване на парламентарната квота във ВСС.

На свой ред след срещата си с държавния глава, главният прокурор Сотир Цацаров категорично се обяви против идеята за изваждането на прокуратурата от съдебната власт, като изрази съмнения, че Панов има подкрепата на съдийското съсловие.

„Ако я изведем от съдебната власт (прокуратурата – бел.ред.), ако я изведем от контрола на ВСС, ако я изведем от сегашната форма на парламентарен контрол – колкото и неинтензивна да е тя -ако въобще я изведем от сегашното й положение и я превърнем в отделна, независима, самостоятелна институция, няма ли да я направим по-безконтролна и далеч по-неограничена в правомощията си от сега“, попита Цацаров.

Вижте изказванията на Лозан Панов и Сотир Цацаров в репортажа:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …