петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Лозан Панов отговаря на Цацаров за кмета на с. Галиче Ценко Чоков

Лозан Панов отговаря на Цацаров за кмета на с. Галиче Ценко Чоков

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов коментира казуса с разпределението на делата в Специализирания наказателен съд и скандала около делото срещу кмета на с. Галиче Ценко Чоков. Отговорът идва след писмо с въпроси от главния прокурор Сотир Цацаров.

„Както задържането под стража, така и домашният арест са мерки за процесуална принуда. Те целят да обезпечат наказателното производство – лицето да бъде на място в страната, за да може процесът да протече по един нормален начин. В същото време те не трябва да накърняват личните права на обвиняемото лице в такава степен, каквато не е необходима за наказателното производство. В този смисъл са данните и анализите от докладите, направени от ВКС“, заяви Лозан Панов.

„Бих повярвал в институционалната загриженост на главния прокурор, ако не бях научил за писмото, което той е подготвил от някои медии, още преди то да е постъпило във ВКС. Определено делото представлява обществен интерес. Провел съм разговор с председателя на апелативния специализиран наказателен съд и бих искал да говоря с магистратите и съдии“, добави Панов.

„В разговорът с г-ж Росенова, тя обясни, че разпределението е направено от магистрат, който я замествал при разпределение на делото. От тук нататък от общото събрание на магистратите, които са обсъждали двете кандидатури за председател на съда, те са изразили своето безпокойство за разпределение на делата. Ето защо е важно да има ясен алгоритъм как се разпределят делата“, посочи председателят на Върховния касационен съд.

Той каза, че ще опита да формира и своето мнение. По думите му, много важно е, когато има съмнения, да бъде направена обективна оценка на всички факти и обстоятелства.

Панов коментира и делото срещу кмета на село Галиче Ценко Чоков.
Чуйте целия разговор с Лозан Панов и мнението му за разпределението на делата в Специализирания наказателен съд в следващото видео:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …