събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Лора Филева за „бурките“ по пътя от Пазарджик до Харманли

Лора Филева за „бурките“ по пътя от Пазарджик до Харманли

Екип на „Дневник“ пропътува 561 км между София, Харманли, Стара Загора, Пловдив и Пазарджик, за да провери колко бурки ще срещне по пътя си след забраните за тях, наложени в редица общини у нас. В студиото на еМисия България за социалния експеримент разговаряхме с една от участничките в него – журналистката от „Дневник“ Лора Филева.

Основната идея бе да видим как хората – и мюсюлмани, и християни, се чувстват и дали наистина има основание за тази вълна от забрани, която заля страната, след като бе подета от главния прокурор Сотир Цацаров и подкрепена от образователния министър Меглена Кунева, обясни тя.

Тя припомни, че забраната е некоректна, тъй като бурката покрива очите и лицето, докато у нас се срещат само никаби, които оставят очите видими – както е при жените в Пазарджик.

Не срещнахме нито една жена, която носи бурка, нито хора, които смятат, че има такъв проблем, категорична е журналистката.

По думите й от разговорите с хората, независимо от религията им, става ясно, че те също се притесняват от това да не можеш да видиш кой стои срещу теб. Повечето смятат обаче, че това е медиен балон, от който се възползват най-вече политиците. Много от хората недоумяваха защо се насажда вражда, отбеляза тя.

Според Лора Филева голяма вина имат медиите, подхванали темата истерично и създали по думите й паралелна реалност.

Тя потвърди, че в махалата в Пазарджик действително са видели няколко жени с никаб. „Но най-притеснителното чувство, което ми остана от обиколката там, е колко болезнено настръхнали са тези хора. Вървяхме с фотографката Анелия Николова и жените буквално се скриваха, не искаха да бъдат дори доближавани. По много неприятен начин са употребени хората там и същевременно са поставени в изолация“, коментира Лора Филева.

От какво всъщност се притесняват хората в градовете от обиколкта на журналистите – гледайте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Запознат

    Ама разбира се че няма бурки.Нали майка и е Румяна Бъчварова. Поръчковите статии дебнат отвсякъде. Всичко в БГ е цветя и рози.