вторник , 20 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Лондон танцува в ритъм 7/8 – първи събор „Древно наследство“

Лондон танцува в ритъм 7/8 – първи събор „Древно наследство“

Първи събор „Древно наследство“ се проведе на 16 септември в Harrow Leisure Centre в Лондон. Второ подобно събитие предстои на 2 декември, когато се очакват още повече гости.

В събора са участвали три български фолклорни формации от Лондон – ФТС „Гергьовден“, ФТФ „Приятели“ и Ансамбълът за народни песни и танци „Фолклорна Магия“.

Двама от участниците в него – Калоян Павлов и Николай Неов от ансамбъл „Чинари“, пък посвириха на живо за зрителите в студиото на еМисия България.

Емоцията в Лондон бе различна, имаше наши сънародници, но и много лондончани, което ни изненада, всички реагираха много добре и ни харесаха, разказаха те.

Направихме цял фолклорен спектакъл, за да покажем бита и културата на българите в най-добрия й вид, добавят те.

На 17 септември в Лондон е имало и второ събитие на същото място – бойна гала вечер с Анита Доганова, една от най-добрите ни ММА бойци жени и част от организацията на събора.

Тя също гостува в предаването и разказа, че идеята на организатора Георги Анадолов е била да популяризира българските традициите и сред чужденците, а бойците да представят българския дух и сила чрез ММА.

Бойците излизат да се бият в носии и под съпровода на българска народна музика, което по думите й им вдъхва особена сила и енергия.

Петя Спасова, ръководител на ФТС “Георгьовден”, също се включи по скайп в разговора, за да разкаже за огромната им мотивация да участват – най-вече заради възможността да делят една сцена с професионалисти като ансамбъл „Чинари“.

„Очаровани сме, имахме нужда да видим нещо по-професионално. Техният тракийски танц сигурно ще се споделя не знам колко пъти в Лондон“.

В Лондон има 20 групи за народни танци за най-различни възрасти, но всички са различни и с различна мотивация – едни искат само фитнес, други – просто да разучават хората, трети – да правят хореографии, доколкото им стигат възможностите, но всичко това е прекрасно, каза още тя.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …