вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Лицата на бежанците – историята на една изложба

Лицата на бежанците – историята на една изложба

До 28 април включително може да се разгледа фотографската изложба „За тези, които си тръгнаха, и за тези, които остават“ (на моста на НДК), която представя фрагменти от живота на бежанци и доброволци, работили с тях. Общото помежду им е, че всички са били или все още са в България.

Кои са тези хора, какво се случва с тях по пътя към безопасността и мечтите им и как ги променят тези преживявания – за изложбата и каузата в еМисия България разказва един от доброволците в проекта Антония Смокова.

„Посетихме лагера в Харманли, като ни интересуваше най-вече положението на децата. Бях впечатлена от хората там и от начина, по който се държаха, и си дадох сметка, че много от страховете в общественото ни съзнание са напълно необосновани“, спомня си тя.

В лагера Антония прави снимки, без да има идея, че ще участват в изложба, но решава, че някои си струва да бъдат показани, а в последствие търси и направени от други фотографи портретни снимки.

Исках това да са лицата на хора, с които аз или фотографите имаме контакти и чиито лични истории можем да разкажем, казва тя.

Антония Смокова си спомня и за един разтърсващ за нея момент с един от хората, съгласили се в Германия да застанат с лицето си пред камерата. Става дума за афганистанеца Карим, чиято тежка съдба го отвежда чак до там. По пътя си той преминава през България.

„България е страна, в която няма човечност“, казва Карим.

Гледайте целия разговор и чуйте някои от историите на бежанци във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …