петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Липсата на кадри за пазара на труда – диагнози и прогнози

Липсата на кадри за пазара на труда – диагнози и прогнози

Все повече български работодатели изпитват трудности при намирането на подходящи служители, показва поредното годишно проучване на „Менпауър-България“ за 2016 г. За недостига на квалифицирани кадри и тенденциите на пазара на труда в еМисия България разговаряхме с Надя Василева, управляващ директор на компанията за страната ни.

Проучването се фокусира се върху 621 предприятия, като се прави в по-развитите икономически региони – София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе, уточни тя, като добави, че много трудно те биха могли да бъдат сравнени с останалите региони на страната, където нещата са още по-драстични.

Василева потвърди прогнозата си от предишно интервю, че не само има опасност от фалити на фирми, ако в България не бъде внесена работна ръка, но тя става все по-сериозна.

В момента най-трудно е в производството, при чужди компании, които развиват фабриките си, свързани с аутсорсинг, и които струпват необходимост от кадри на определени географски места в България, където такива служители просто не могат да бъдат намерени, обясни експертът.

По думите й другите засегнати сектори са телекомуникациите, складовете, транспортът, хотелите и ресторантите, услугите и кол центровете.

Запитана дали има изненади в резултатите от проучването, тя споменава най-вече факта, че в класацията на 10-те най-търсени професии три от тях са на работници, което досега не е било така. Определено работниците се търсят на големи групи, уточнява Василева.

Налице са също и размествания, като ИТ секторът отива от 4-о на 10-о място. Лекарите пък заемат 4-а позиция, като по думите й за това влияят основно три фактора: изтичането на мозъци, демографската криза и липсата на достатъчно млади хора, които да заредят пазара на труда, както и липсата на имиграция, за разлика от развитите европейски държави.

„Ако не се вземат мерки за внос на кадри и целенасочена имиграция по тези сектори, ще имаме сериозен икономически проблем. Приоритетите от гледна точка на правителството се променят на всеки четири години. Има все пак мерки, които се вземат, но тук са нужни незабавни и драстични мерки“, предупреждава Василева.

По думите й бизнесът донякъде е ограничен във вземането им, понеже внасянето на кадри отвън няма как да се случи без съдействието на държавата.

Откакто правим проучването, процентът на затруднените работодатели непрекъснато расте, като е стигнал до 60 на сто и очакваме да се вдигне, алармира още експертът. Според нея е притеснително, че голяма част от работодателите в същото време нямат изобщо стратегия за развитие на кадрите си.

Чуйте цялото интервю във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …