четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Жива връзка / Линка Тонева: Размерът на контролирания вот е значително по-висок на тези избори

Линка Тонева: Размерът на контролирания вот е значително по-висок на тези избори

Тази година сякаш регистрираме малко по-спокойно протичане на изборния ден, поне в големите градове, докато в по-малките населени места и рискови секции отново се наблюдават поредица от нередности и нарушения, които влизат в категорията на контролирания вот и различните форми на натиск върху избирателите.

Това обобщи в разговор по „Жива връзка“ Линка Тонева от асоциация „Прозрачност без граници“.

От обобщените данни на асоциацията към 21 ч. вчера става ясно, че сигналите за контролиран вот са значително по-високи от регистрираните при предходни избори.

Ако доскоро варираха до 16-18%, този път са над 28 на сто от всички нарушения, уточни Тонева.

По думите й натискът се оказва както от лица с необозначен статут, така и от представители на политически партии и членове на СИК-овете.

Тонева отбеляза, че има и немалко сигнали за купуване на гласове и незаконна агитация, но тревожната тенденция е именно за контрол въхру избирателите.

По думите й това се случва и в „особени“, по думите й, общности и по-периферни секции в големи градове като Пловдив, но от асоциацията следят традиционно по-малки места в Северозападна България. Тя даде пример с община Буково там, където има множество нарушения по традиция.

Асоциацията е проследила и гласуването в много от западноевропейските страни и САЩ, което като цяло тя определи като спокойно. В Турция вота са наблюдавали само чрез медиите и социалните платформи.

Чуйте коментара на Линка Тонева и за резултатите на партиите, както и за възможността моделът на управление да се промени предвид програмите и ангажиментите им:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …