понеделник , 25 юни 2018
Начало / Жива връзка / Линка Тонева: Председателството ни се подготвя организационно, но липсва широката дискусия за политиките и приоритетите ни

Линка Тонева: Председателството ни се подготвя организационно, но липсва широката дискусия за политиките и приоритетите ни

Поне от 2013 г. насам има яснота, че на България и предстои труден процес на подготовка, а четири години по-късно ние все още говорим за наваксване и закъснения.

Това отбеляза по повод готовността на страната ни да поеме председателството на Съвета на ЕС от 2018 г. Линка Тонева от сдружение „Политики за развитие“.

По думите й процесът все пак е в много напреднала и сериозна фаза, но е многостранен и сложен. Случващото се обаче е възможност за една по-широка европейска дискусия в българското обещство.

Според Тонева фокусът в момента е по-скоро върху организационната страна на подготовката, като темата основно минава през това какъв е бюджетът на председателството и реконструкциите на сгради. Говори се много и за подготовката на амдинистрацията, която е основният участник в процеса, добави тя.

Това, в което й се струва пък че изоставаме, е отварянето към по-широката дискусия за нашите политики и нашите приоритети, както и за перспективите след тези шест месеца и за мостовете към европейския дневен ред.

Според експерта в оставащите месеци дискусията трябва да излезе извън тесния институционален триъгълник и да бъде регионализирана, да достигне до широката гражданска общественост и до колкото е възможно повече общини.

Тонева отбеляза също, че нестабилната и динамична политическа ситуация у нас в последно време налага и честа смяна на екипите и подготовката. Тя обаче не смята, че темата е умишлено неглижирана.

Линка Тонева напомни още, че все пак в целия този процес България не е сама, като и Съвета на ЕС, и ЕК имат своите секретариати и правни служби, които винаги подкрепят страните членки.

„Председателството всъщност трябва да бъде една платформа, която да обединява различни интереси, различни групи – от сферата на бизнеса, гражданските организации, младите хора, академичните среди, и да формира мостове между европейски и български организации“, заключи тя, като напомни, че става дума не за външна, но и за вътрешна политика.

Що се отнася до бюджета, тя го определи като напълно съпоставим с този на председателстващите през последните години страни и в никакъв случай не е скромен.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …