сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Лиляна Павлова: Европа вече не ни дава пари за пътища

Лиляна Павлова: Европа вече не ни дава пари за пътища

Европа вече не ни дава пари за пътища, сега ни казва – вече сте в друга ситуация и няма да отпускаме средства за базисна инфраструктура, само за иновации, за малки и средни предприятия.

За периода 2014-2020 г. разполагаме само с 670 млн. евро общо, докато за предходния сумата беше 2 млрд. Сега с тези пари трябва да направим цялата автомагистрала „Струма“. Трябва да скачаме според тоягата.

Това заяви в „Просто Диков“ министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Тя обясни, че документите за прекратяване на обществената поръчка за АМ „Хемус“ са базирани на ясни данни и финансови показатели, а именно – по липса на европейско финансиране.

Това ни даде възможност първо да си изчистим името и да отхвърлим всички приказки за зависимости, да препроектираме и да осигурим финансов ресурс за проект с намалени параметри, посочи Павлова. По думите й ще се разчита и на по-големите приходи от контрабандата.

Очаква се през месец май да се възстановяват процедурите за „Хемус“, като има готовност за обявяване на поръчка за първия лот от Ябланица до Боаза. За останалите, където ще се наложи отпадане на тунели, ще трябва нов проект и екологична оценка.

Министър Павлова призна, че при кандидатстването за европейски средства, нещата са били „надути“ и „с размах“.

По повод националната работна среща на ГЕРБ в зала 1 на НДК, тя коментира, че едно от ключовите послания на премиера Бойко Борисов е било, че там, където има пробойни в системата и установяване на корупция, „ще се реже до дъно“.

„За жалост, реформа е мръсна дума. Когато се налага да вземаме непопулярни решения – като цената на билетчето и на винетките, например, идеята ни е в бъдеще да стане по-добре“.

На мен не са ми предлагали рушвети, изглеждам зла, строга и остра, както казвате, заяви още Лиляна Павлова.

Запитана все пак каква критика би отправила към себе си, тя даде пример с това, че цената на винетките е трябвало да се увеличава постепенно, а не наведнъж.

Какво коментира още министър Лиляна Павлова за магистралите и други инфраструктурни проекти в страната, за обществените поръчки, санирането, електронните винетки и толтаксите – чуйте целия разговор:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

3 коментара

 1. справедливия

  Всяка година едно и също ,ние тук в Плевен сме забравени от бога ,а да не забравяме и пътищата към селата ,но вкарахте задалжителни винетки .

 2. людмил мишев

  Наглостта, безочието и лъжите на Павлова стигнаха дъното. Дори Стажанта онемя.
  Всеки средно интелигентен българин знае, че конкурс за строителство или ремонти на даден обект се
  базира на Срок, Цена, Качество и Гаранционен период. Възложителят не се вълнува от смените и броя на работниците. Това е проблем на фирмата изпълнител.
  Но целта на правителството не е бърза и качествена работа, а усвояване(крадене) на повече пари.

 3. Милен Велинов

  Що за наглост, безочие и лъжи ни поднася Павлова?!

  Когато Диков каза, че е добра идея стоителството на пътища и метрото да бъде на смени, за да бъдат завършени по-бързо обектите, Павлова отговаря, че щели да се увеличат разходите за заплати на работниците. Много пари щели да се дадат на „150 работника“. Веднага всеки средноинтелигентен човек прави проста сметка – увеличаваме заплатите на 150-те работника средно с 1000лв. Това на месец увеличава разходите за заплати със 150000лв. А за една година разходите за заплати ще са се увеличили с 1800000лв. С две думи Диков пита за това къде отиват милиарди, Павлова демонстрира „загриженост“ за разходи за хиляди или милион лева или евро.
  Значи за собственици на фирми, приближени до управляващите в страната милиони и милиарди се раздават с лека ръка, а за работниците, които ВЪРШАТ ИСТИНСКАТА РАБОТА правителството се скъпи да даде дори и само по хиляда лева на месец на истинските строители.
  Е как да уважаваш после управляващите в Булгаристан?!
  Как после да гласуваш за такива като тях?!
  Ами затова най-много в страната сме НЕгласуващите!
  И как решават проблема управляващите? – Ами със задължителното гласуване!
  Тогава още реки с пари от бюджета ще потекат към партиите, които взимат по левче всеки месец за всеки един глас получен за партията им. Така в момента, в който гласуваме за дадена партия без да се усетим са ни направили членове на партията за която сме гласували и всеки месец плащаме по левче членски внос!
  Правото ни на глас на изборите се превръща в задължение, а народът си мълчи!
  Не сме народ, не сме народ, а мърша!
  И това ми било държава част от Европейския съюз!
  Много наши сънародници не смеят да признаят в чужбина, че са българи!
  И аз констатирам ежедненвно, че са налице безброй причини да се срамувам, че съм българин, заради управляващите в Булгаристан!