сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / „Лили и вълшебното бисерче“ – опера за деца на 5 г. и 105 г.

„Лили и вълшебното бисерче“ – опера за деца на 5 г. и 105 г.

Ходят ли децата на опера и какво им предлага съвременното изкуство? Децата са най-капризната аудитория, но въпреки това те ходят на опера.

Този месец предстои премиерата на „Лили и вълшебното бисерче“ по приказката „Пук” на Валери Петров.

Композиторът и диригент Любомир Денев разказа, че това е било първо филм и още по време на работата върху него са искали да имат възможност да го направят на сцена.

„Много съм щастлив, че дойде времето да се реализира тази постановка. Направихме нова, сценична версия, направих и нова оркестрация. Мисля, че „Лили и вълшебното бисерче“ е ще се хареса на всички деца от 5 до 105 години“, посочи Денев.

„Постарал съм се да бъде мелодично, драматично, запомнящо се. Тук има жанрово богатство. Някои герои са решени оперно, други филмово, трети с джаз. Ще бъде много разнообразно и интересно“, убеден е композиторът и диригент.

Марта Миронска се грижи за костюмите.

„През цялото време съм се стремяла те да се срещнат с необичайни герои. Всеки костюм ще бъде една изненада“, обясни Миронска.

На 25 и 26 февруари в операта ще можете да гледате детската опера „Лили и вълшебното бисерче“.

Вижте целия репортаж на Кремена Николова в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …