понеделник , 22 октомври 2018
Начало / Новини / Лидерите на ЕНП и ПЕС се събраха в София – с какви заявки пристигнаха?

Лидерите на ЕНП и ПЕС се събраха в София – с какви заявки пристигнаха?

Лидерите от Европейската народна партия се срещнаха в София. Председател на форума е лидерът на европейската десница Жосеф Дол, а основна тема на разговорите е подготовката за предстоящата среща на върха между лидерите на Европейския съюз и Западните Балкани утре.

„Балканите винаги са били приоритет за ЕНП. Трябва да работим в този регион за бъдещите поколения. Отговорността за това, което става на Балканите, е отговорност и на Европа. Балканите са в границите на Европа, имаме обща история, общ географски район и в общ интерес е това да е един сигурен и проспериращ регион. Трябва да се борим с корупцията, подчерта председателят на ЕНП. България и нейният министър-председател могат да ни помогнат, защото никой не познава положението и проблемите, които съществуват, по-добре от него“, каза в резиденция Бояна от своя страна председателят на Европейската народна партия Жозеф Дол.

И европейската левица също се събра в София. Лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев и другите социалисти на ръководни длъжности в Европа дискутираха общите позиции преди срещата на върха на ЕС и лидерите на страните от Западните Балкани, която ще се проведе утре.

В предварителните разговори участваха и лидерът на БСП Корнелия Нинова, премиерите на Македония, Малта и Португалия, както и министър-председателят на Гърция, който е в ролята на наблюдател. Лидерът на евросоциалистите Сергей Станишев коментира, че поставянето на темата за Западните Балкани е безспорен успех за българското европредседателство и поздрави премиерите на Македония и Гърция за опитите за решаването на спора между двете страни.

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …