понеделник , 19 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Лея Коен за големите ни български писателки и вдъхновителки

Лея Коен за големите ни български писателки и вдъхновителки

Какви са били най-значимите писателки в българската литературна история, как са променили духовния и културния живот у нас, кого са вдъхновявали.

За предстоящата довечера дискусия на тази тема в клуб „Перото“ на НДК, неслучайно организирана в Деня на жената 8 март, в еМисия България разговаряхме с писателката Лея Коен, която е и председател на Клуба на българските писателки.

„Българските жени писателки от 20-те и 30-те години са много интересни и като литература, и като начин на живот и стил на културно и социално поведение. Те са носителки на новата вълна на освобождаващата се от предразсъдъци жена, изразено в новите сюжети, в засягането в темите табу и т.н.“, коментира тя.

Били са много елегантни и изискани дами, играели са ролята на силен интелектуален фактор, както и на музи на най-големите български творци, подчерта писателката, като напомни за двойките Иван Вазов и Евгения Марс, проф. Александър Балабанов и Яна Язова, триъгълника Дора Габе, Елисавета Багряна и Боян Пенев и др.

„Тези жени са творили не само на хартия, но и в собствения си живот.

В този вид творчество има закодирана една свобода на българската жена, започнала от тази епоха и извоювала все повече територия за себе си“.

Лея Коен припомни също, че след Освобождението българските жени много бързо са се ориентирали към образованието като ценност, а семействата им не са жалели средства да ги пратят да учат, вкл. в чужбина. Появили са се първите лекарки, учителки, юристи…

Познавам това и от историята на собственото си семейство, разказа и лични спомени тя.

Още в края на 20-те години е бил създаден и кръгът на българските жени висшистки, в който се е формирало ядрото на пишещите жени, обособило се в Клуб на българските писателки.

Ние възстановихме клуба, използвайки почти дословно устава му

от онова време, който ми се видя изключително модерен и съвременен заради поставените пред писателките цели – да играят роля в литературата, да съдействат за либералното изразяване и многообразие на мненията във всички жанрове, да вършат благотворителност, разказа Лея Коен.

По думите й сегашният клуб, на който тя е председател, е запазил начина на функциониране на оригиналния, вкл. събирането веднъж на месец на „публични сказки“. „Сега се опитваме да правим същото, като измисляме интересни теми. В клуб „Перото“ вече за трети път имаме такава изява. Правим четения и по книжарници, говорим с читатели“.

Според Лея Коен в съвременното ни общество се наблюдава тенденция на гротескови карикатурни (чалга) имитации на феминизирането, което по думите й е обезпокоително.

Българските момичета трябва да знаят, че има много по-интересни хоризонти от това да спечелят конкурс за красота или някой да ги потупа по рамото, смята писателката, според която у нас изключително се подценява потенциалът на интелигентните и образовани български жени.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …