събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / Прозорецът / Леонардо Счиочет: Европа няма да загуби идентичността си заради бежанците

Леонардо Счиочет: Европа няма да загуби идентичността си заради бежанците

Световните медии говорят за “европейска бежанска вълна” или „криза“. Броят на пристигащите в Европа е внушителен и е най-големият след Втората световна война, но ако погледнем в историческа перспектива, ще видим, че Европа е приемала огромни вълни от бежанци, трудови мигранти и др. и се е справяла с това.

Това посочва в интервю за предаването „Прозорецът“ Леонардо Счиочет, доктор по антропология от Бостънския университет. Той прави теренни изследвания в палестински лагери в Ливан и автор е на редица статии по теми, свързани с бежанците.

По думите му въпреки трудната ситуация днес, не можем да говорим за криза, която драстично променя средата в Европа и от която тя може да загуби своята идентичност, или за повратна точка, от която няма връщане назад.

Счиочет подчертава, че това е глобална бежанска криза, тъй като по-голямата тежест в тази ситуация пада върху друга част на света, различна от Европа.

„Например, 95% от сирийските бежанци се приети от Ливан, Йордания, Турция и Египет, и само 5% – в Европа. Вместо да създаваме толкова много страх около този проблем, трябва да действаме позитивно – да му въздействаме, а не да седим замръзнали отстрани“, смята той.

Счиочет разказа и за теренното си изследване в Ливан, продължило почти две години, през които живял в бежанските лагери, както и за разликите между лагерите там и в Европа.

Какви са те, как се създава идентичност в лагер, властва ли стигмата, че всеки от Близкия изток е потенциален терорист – отговорите на тези и други въпроси чуйте в целия разговор:

Вижте също

Бивш дипломат: Ердоган е знаел предварително за преврата

Бъдещето на Турция зависи от поведението на президента Реджеп Ердоган. Очакванията са той да наложи …