четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Лекарка от Истанбул: В Турция е по-спокойно, отколкото се показва

Лекарка от Истанбул: В Турция е по-спокойно, отколкото се показва

Лекарката Севил Йълдъръм, която живее и работи в Истанбул, разказа в предаването еМисия България, че обстановката в Турция вече е спокойна. „Може би не е чак толкова лоша, колкото се показва. Вечер на площадите младите хора излизат със знамена и скандират, но животът си продължава“, разказа Йълдъръм.

Тя обясни, че всички отпуски на държавните служители са били прекъснати. Успоредно с това се уволняват и се отстраняват от работа държавни служители, за които се подозира, че са поддръжници на Фетхуллах Гюлен.

„Преди опита за преврат Гюлен се спрягаше за човек, който радува за турската култура и разпространението на турски училища в Африка, Азия, в бившите страни от СССР. Даже в България мисля, че има такива училища. Но през последните месеци властта вече изявяваше това становище, че не всичко около него е толкова чисто и прозрачно“, разказа още Йълдъръм.

Според нея хората са по-скоро обединени след неуспешния опит за преврат в Турция. Тя посочи, че турският народ винаги след един такъв политически или природен катаклизъм, е излизал по-обединен и сплотен.

„В първия момент, в петък отивах на работа, пътят беше запушен от танкове, от много коли. Тогава се замислих – не е ли това някакъв театър? Ще видим, но може би е рано за такъв голям коментар“, обясни лекарката.

Вижте целия разговор със Севил Йълдъръм в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …