понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Лекари vs нелекари в сагата с Фонда за лечение на деца

Лекари vs нелекари в сагата с Фонда за лечение на деца

За това какво е да се сблъскваш със Здравното министерство и какво се случва с Фонда за лечение на деца в чужбина – разговаря журналистката Полина Паунова с д-р Бояна Петкова от фондация „Макове за Мери“. От неправителствената организация в петък поискаха да участват в писането на новия правилник за работа на Фонда.

„По същество Фондът работеше достатъчно добре, та да не се налага писането на изцяло нов правилник. Но искането ни е с идеята промените, които ще се правят, да останат в полза на лекуващите се деца“, каза Бояна Петкова, която е педиатър.

Тя допълни, че от фондацията имат съмнение, че промениете ще бъдат така направени, че неправителствените организации и членове, които не са от медицианската гилдия, дарителски и пациентски организации, да бъдат ограничени във влиянието си.

„Получава се разделение между лекари и нелекари, което се подклажда от новия директор на Фонда. Той смята, че е целесъобразно администрацията и членовете на Обществения съвет да са лекари, което обаче не е така“, посочи Петкова.

И уточни, че Фондът не преценява дали децата да се лекуват у нас или чужбина, защото е финансиращата организация, която само отпуска средставата за лечението след представените медицински становища.

„Ако всички са лекари, Фондът ще се превърне в дискусионен форум на хабилитирани лица по медицина, а няма да изпълнява задачата си, което вече започна да се случва“, каза още д-р Петкова.

В момента Фондът в никакъв случай не работи по часовник, както твърди здравният министър, подчерта още тя и отбеляза, че в момента има 30 висящи деца, отложени от първото заседание, заради консилиуми, които извършват диагностика и преценяват отвъд предоставените вече становища.

Петкова каза по повод обвинението, че има деца, отложени с по 5 – 6 месеца, че „ако министърът не лъже, то той не е добре информиран“.

Тя подчерта, че за да се гарантира балансът в работата, са нужни външни от медицината хора.

По повод едно от обвиненията, че Фондът има дългове от милиони към НЗОК, Петкова заяви категорично, че това е „чисто и просто лъжа, защото няма как да генерират дългове към Касата, защото няма такъв механизъм“

„Здравното министерство няма желание за диалог, системно не отговарят на писма и запитвания, нямат никакво участие, така че реално да има отражение върху грижата за хората“, заключи д-р Петкова.

Целия разговор с нея можете да видите във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …