понеделник , 25 юни 2018
Начало / Жива връзка / Лекар във всяко училище – възможно ли е

Лекар във всяко училище – възможно ли е

След инцидента в столично училище, при който загина 11-годишното дете, все по-актуален става въпроса за това осигуряват ли се достатъчно медицински грижи на децата в училище.

Какви са проблемите, които трябва да бъдат решени, за да има лекар във всяко училище и по всяко време – коментира Мариана Шиякова, председател на столичната Регионална колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи в София.

„Възможно е да има медицински персонал във всяко училище. В случая мога да взема отношение за медицинските сестри, а именно има достатъчно медицински сестри. За съжаление, наредбата, която регламентира на 800 ученици една медицинска сестра не е добра и би следвало да се измени, т.е. да се допише до 800 ученици. В София работят около 240 медицински сестри, в три училища в София работят лекари, но там учениците са над 2000. В някоко от училищата има по три медицински сестри, защото учениците са много на брой. Но в по-голямата част от училищата имаме по една медицинска сестра, която е на 8 часа. Там има над 800 ученици. Но има медицински сестри, които са принудени да работян на 4 часа в едно училище и да пътуват до друго, за да работят още 4 часа. Това именно е недостатъкът на наредбата“, обясни Мариана Шиякова.

Тя бе категорична, че една медицинска сестра би следвало да работи в едно училище, а не да бъде разкарвана и принуждавана да бъде така нормативно.

По думите ѝ 8-часовият работен ден е крайно недостатъчен, за да покрие две учебни смени в едно училище.

„Лекарите не иска да работят в училищата заради стимулите – заплащането на медицинска сестра в училище е 580 лв., например, но едва ли общината би отпуснала по-висока заплата за лекар“, допълни тя.

В България както лекарите, така и професионалистите по здравни грижи са крайно недостатъчен брой, изтъкна Мариана Шиякова.

Според нея, не може да се осигурят лекари в училищата, просто защото няма такива. „То в болниците вече няма лекари и медицински сестри, да не говорим за училища и детски градини, където ситуацията е трагична. Трябва да се спре изтичането на лекари и медицински сестри от България“, подчерта още тя.

Целия разговор с Мариана Шиякова, както и повече за професията на медицинските сестри в Америка можете да видите във видеото:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …