петък , 20 юли 2018
Начало / Жива връзка / Лекар: Изследвайте се за антитела срещу морбили

Лекар: Изследвайте се за антитела срещу морбили

От началото на тази година няколко европейски държави се сблъскват с нова здравна криза – бум на дребна шарка, или морбили, като най-засегнати са Румъния и Италия. Случаи на морбили има и в България – най-вече в пловдивския регион.

Силно заразното инфекциозно заболяване се разпространява там, където имунизациите не покриват поне 95% от населението, според данни на Световната здравна организация.

Защо се завръща отново дребната шарка – в „Жива връзка“ коментираме с д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари.

Той обяснява, че самото заболяване има пик през няколко години в есенно-пролетния и зимния сезон, въпреки намеренията на СЗО да го изкорени изцяло от 2020 г.

Всеки, който се съмнява, че е имунизиран, може да изследва титъра на антителата си в повечето лаборатории у нас, препоръчва лекарят.

Д-р Миндов припомни, че родените преди 1969 г. у нас не са ваксинирани, а след това ваксините не са били с високо качество.

Ваксини срещу морбили у нас се поставят на 13-месечна и 12-годишна възраст, като при съмнение за липсата на някоя от двете, родителите трябва да се обърнат към личния лекар, каза специалистът.

По думите му за по-възрастните над 18-години за съжаление няма дози ваксини в България и дори не се продават.

Лекарят напомни също, че здрав или преболедувал човек няма как да предаде вируса.

Според д-р Миндов държавата има механизми за висок контрол, но голяма част от родителите избират да не поставят ваксини, подлагайки така на риск децата си.

„До 13-месечна възраст едно дете се смята за защитено, ако има антитела, които минават в него от кърмата на майката. Ако обаче то не е кърмено, или пък ако майката не е преболедувала или ваксинирана, дори да го кърми, тя няма какво да му предаде като антитела и точно тогава – до 13 месеца – е най-високата смъртност при малките деца“, обяснява д-р Миндов.

Той припомни за статията в „Лансет“ от 90-те за връзката между ваксините и аутизма, чиито заключения не бяха впоследствие потвърдени, но които и до днес дават повод на родителите да избягват ваксинациите.

Дори при нормален имунологичен статус, не само при деца, но и при възрастни, болестта е опасна, подчерта лекарят.

Чуйте какви са симптомите и начина на предаване на болестта и какви са рисковете от избягването на ваксините:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …