четвъртък , 22 март 2018
Начало / Спорно за спорта / Легендата на динамичната стрелба Рон Айвъри със специално интервю за „Спорно за спорта“

Легендата на динамичната стрелба Рон Айвъри със специално интервю за „Спорно за спорта“

Представяме ви легендата на динамичната стрелба Рой Айвъри. Шампион на САЩ и носител на редица титли. Професионален стрелец, разработил стрелкова система, която се използва в цял свят. Треньор с близо 40 годишен опит в тази област. Обучил големи шампиони в спорта, както и членове на службите за сигурност. Истинска легенда – с една мисия – да научи добрите да побеждават.

„Добрият стрелец трябва да има способността да запазва спокойствие, да изчаква момента и да бъде отпуснат, но и същевременно готов да тича много, много бързо“, убеден е той.

„Не трябва да бъдеш агресивен, но не и прекалено пасивен – защото енергичността тук е много важна. Всичко това може да се научи. Най-важното е стрелецът да остане спокоен и да контролира пистолета внимателно“, добавя легендата на динамичната стрелба.

„Трябва да си спокоен докато държиш оръжието и да умееш да изолираш напрежението. Нека си представим, че държа пистолет – много е трудно, защото трябва да имам здрав хват, но в същото време да съм отпуснал останалата част от тялото си. Когато държа оръжието трябва да движа само пръста си, нищо друго. Това е много, много трудно, особено когато оръжието даде откат при изстрела“, разкрива Айвъри.

„Мисля, че е много вълнуващо да тичаш, да стреляш толкова бързо и да контролираш всичко. Това е като да си в автомобилно състезание – ако не направиш грешка, няма да свършиш с катастрофа. Много е забавно. Наистина е много, много забавно“, споделя шампионът.

Преди да се насочи към треньорската работа, в продължение на 13 години Рон Айвъри работи като полицесйки шериф. Той служи и в Спец частите, където изпълнява функциите на полеви офицер, а по-късно действа и като снайперист. Освен състезатели по динамична стрелба в последствие започва да провежда обучение във всички военни сектори – от използване на огнестрелно оръжие и поведение на полицаите при арест, до Тайните служби на САЩ и ФБР. Рон Айвъри обучава също и служители на антитерористични организации.

„Аз съм бивш служител на реда. Да обучаваш хора в тази област не е игра. Там не е е достатъчно само да боравиш добре с оръжието. Освен това, трябва да си спокоен и да вземаш добри решения, защото там нямаш право на грешка.
Смелостта на хората, които обучавам идва оттам, че те са готови да се борят за сигурността на родината си и на своите сънародници, въпреки че изпитват страх“, разказва Айвъри.

„Обучавам ги да бъдат да използват оръжието само срещу заплахата и да могат да останат спокойни и фокусирани в момент, в който повечето хора, не биха могли да вземат правилно решение. Важен е момента, в който трябва да произведат изстрел, който да намери правилната цел в точния миг, защото после може да няма втори шанс“, добави още той.

Рон Айвъри никога не спира да работи. В САЩ тoй съзадава, заедно с друг от топ-стрелците на „Дивия Запад“ – Кен Нелсън, Център за обучение. В него се предлага подготовка за използване на огнестрелно оръжие на световно ниво. Като там могат да се обучават обикновени граждани, професионални стрелци, служители на правоохраниотелните органи, както и на специалиализираните военни звена. Един от инструктурите в центъра е българинът Росен Христов. Той е републикански шампион по динамична стрелба, а в САЩ завоюва и титлата Грандмастър. Негов треньор в момента е именно Рон Айвъри.

Рон Айвъри пристигна в България по покана на координатора на Българската федерация по динамична стрелба – Стефан Цанков. В страна ни американската легенда, заедно Росен Хритов – Брайън Нелсън, един от най-добрите ученици на Айвъри проведоха кратък обучителен курс за родните стрелци и служби за сигурност.

„Мисля, че динамичната стрелба в България би могла да се развие много добре“, добави още той.

Вижте целия разговор с Рон Айвъри в следващото видео:

Вижте също

Джокович: Превъзмогнах болката, мисля само за играта. Променят правилата в тениса заради Серина Уилямс?

Новак Джокович ще излезе на кортовете в Маями с различна нагласа. Бившият номер 1 призна, …