понеделник , 21 август 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Спорно за спорта / Легендата на динамичната стрелба Рон Айвъри със специално интервю за „Спорно за спорта“
SPORT_IVORY

Легендата на динамичната стрелба Рон Айвъри със специално интервю за „Спорно за спорта“

Представяме ви легендата на динамичната стрелба Рой Айвъри. Шампион на САЩ и носител на редица титли. Професионален стрелец, разработил стрелкова система, която се използва в цял свят. Треньор с близо 40 годишен опит в тази област. Обучил големи шампиони в спорта, както и членове на службите за сигурност. Истинска легенда – с една мисия – да научи добрите да побеждават.

„Добрият стрелец трябва да има способността да запазва спокойствие, да изчаква момента и да бъде отпуснат, но и същевременно готов да тича много, много бързо“, убеден е той.

„Не трябва да бъдеш агресивен, но не и прекалено пасивен – защото енергичността тук е много важна. Всичко това може да се научи. Най-важното е стрелецът да остане спокоен и да контролира пистолета внимателно“, добавя легендата на динамичната стрелба.

„Трябва да си спокоен докато държиш оръжието и да умееш да изолираш напрежението. Нека си представим, че държа пистолет – много е трудно, защото трябва да имам здрав хват, но в същото време да съм отпуснал останалата част от тялото си. Когато държа оръжието трябва да движа само пръста си, нищо друго. Това е много, много трудно, особено когато оръжието даде откат при изстрела“, разкрива Айвъри.

„Мисля, че е много вълнуващо да тичаш, да стреляш толкова бързо и да контролираш всичко. Това е като да си в автомобилно състезание – ако не направиш грешка, няма да свършиш с катастрофа. Много е забавно. Наистина е много, много забавно“, споделя шампионът.

Преди да се насочи към треньорската работа, в продължение на 13 години Рон Айвъри работи като полицесйки шериф. Той служи и в Спец частите, където изпълнява функциите на полеви офицер, а по-късно действа и като снайперист. Освен състезатели по динамична стрелба в последствие започва да провежда обучение във всички военни сектори – от използване на огнестрелно оръжие и поведение на полицаите при арест, до Тайните служби на САЩ и ФБР. Рон Айвъри обучава също и служители на антитерористични организации.

„Аз съм бивш служител на реда. Да обучаваш хора в тази област не е игра. Там не е е достатъчно само да боравиш добре с оръжието. Освен това, трябва да си спокоен и да вземаш добри решения, защото там нямаш право на грешка.
Смелостта на хората, които обучавам идва оттам, че те са готови да се борят за сигурността на родината си и на своите сънародници, въпреки че изпитват страх“, разказва Айвъри.

„Обучавам ги да бъдат да използват оръжието само срещу заплахата и да могат да останат спокойни и фокусирани в момент, в който повечето хора, не биха могли да вземат правилно решение. Важен е момента, в който трябва да произведат изстрел, който да намери правилната цел в точния миг, защото после може да няма втори шанс“, добави още той.

Рон Айвъри никога не спира да работи. В САЩ тoй съзадава, заедно с друг от топ-стрелците на „Дивия Запад“ – Кен Нелсън, Център за обучение. В него се предлага подготовка за използване на огнестрелно оръжие на световно ниво. Като там могат да се обучават обикновени граждани, професионални стрелци, служители на правоохраниотелните органи, както и на специалиализираните военни звена. Един от инструктурите в центъра е българинът Росен Христов. Той е републикански шампион по динамична стрелба, а в САЩ завоюва и титлата Грандмастър. Негов треньор в момента е именно Рон Айвъри.

Рон Айвъри пристигна в България по покана на координатора на Българската федерация по динамична стрелба – Стефан Цанков. В страна ни американската легенда, заедно Росен Хритов – Брайън Нелсън, един от най-добрите ученици на Айвъри проведоха кратък обучителен курс за родните стрелци и служби за сигурност.

„Мисля, че динамичната стрелба в България би могла да се развие много добре“, добави още той.

Вижте целия разговор с Рон Айвъри в следващото видео:

Вижте също

ludogorec

Домусчиев се хвали със стадиона. Херо доволен от дебюта си

Тимът на Лудогорец победи отбора на Судува с 2:0 в първия плейофен мач в турнира …