сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Легендарното кафене „Хавелка“ – глътка безвремие

Легендарното кафене „Хавелка“ – глътка безвремие

Надникнахме в легендарното кафене „Хавелка“, основано от Леополд Хавелка във Виена. Той и съпругата му Жозефина отворили врати за клиентите си за първи път през 1936 г. С годините кафенето се превърнало в един от символите на Виена и уютен пристан за австрийските интелектуалци, писатели и общественици. Кафенетата в Австрия били отворени заради вестници. От там пък тръгвали сладки разговори и разпалени дискусии.

Вересиите в „Хавелка“ се уреждали с рисунка или платно. Играта на карти била забранена, но пък всички пушели и одимявали благите приказки.

Всяка маса си има име. Радиото не работи от 1950 г., но продължава да виси от стената като съдник и слушател. Вестникът продължава да съществува с големия си формат. А патината на времето се е превърнала в история, която искаш да изживееш.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …