петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Леа Коен в спомен за Ели Визел: Най-голямото престъпление за него беше забравата и мълчанието

Леа Коен в спомен за Ели Визел: Най-голямото престъпление за него беше забравата и мълчанието

Такива хора ни напускат само физически, заяви писателката Лея Коен, спомняйки си за големия писател, нобелист и хуманист Ели Визел, който си отиде преди дни. Беше тъжен и добър човек, каза Коен, която се е срещала с него.

Тя го определи като „учител по човечност“, от каквито нашият XX век имаше огромна нужда.

В предаването писателката си припомни и за тежката му съдба от момента, в който на 15 години попада в концентрационните лагери заедно със семейството си, изгубвайки голяма част от своите близки. Този мрачен, нечовешки опит става основа и за творчеството, и за делото му.

Книгата „Нощ“ е неговият минималистичен – и затова изключително въздействащ, разказ за оцеляването, отбеляза Леа Коен за този първи документален личен разказ за ужасите на Холокоста, изиграл огромна роля и дал кураж на много други да разкажат историите от тази мрачна епоха.

Ели Визел наричаше най-голямото престъпление мълчанието и неутралитета, които са съучастничество със злото, смяташе, че най-големият ни враг е забравата, че трябва да помним не за да искаме реванш и компенсации, а понеже за да правим добро, трябва добре да познаваме корените на злото, коментира още Коен.

Той се обръщаше най-вече към младите хора и стана учител на няколко поколения, добави тя.

За хуманизма, за солидарността с всяка група потискани хора, за ролята на Ели Визел в дискурса за Сребреница и аременския геноцид – чуйте целия разговор с писателката Леа Коен:

Припомнете си и биографията на Ели Визел в репортажа:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …