четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Леа Коен: Не може камуфлажна търпимост само в името на политическата аритметика

Леа Коен: Не може камуфлажна търпимост само в името на политическата аритметика

Настъпил е час за компромиси, които трябва да бъдат в рамките на морала и ценностите, а в момента артиметиката в политиката е враг на принципите, заяви писателката и публицист Леа Коен в еМисия България, като коментира резултатите от изборите и възможността за съставяне на кабинет.

В момента става въпрос за аритметика, а тя е трудно занимание в политиката – навсякъде по света сега много трудно се съставят правителства , изборните резултати са изключително спорни и няма убедителни мнозинства, които да налагат програми, коментира тя.

Ние не можем да приемем камуфлажна търпимост само в името на аритметиката, категорична е Коен, която коментира и възможността обединените „патриоти“ да бъдат част от бъдещото правителство.

Според нея тези партии не крият своя профил и ксенофобската си идентичност и би трябвало в името на яснотата да се нарекат „обединени националисти“.

„Това са формации, които създават трудности в демократичните структури, както с поведението си, така и с идеологиите си. Ритниците се забравят, но книгите остават, а Сидеров написа едни скандални, антисемитски книги, които дори бяха част от програмата му преди време“, припомни тя.

Според нея възможно решение е да бъдат изключени „някои лица, които са особено маркови за агресивния национализъм , като Сидеров и Симеонов“ и да се избегне едно явно обвързване с това, „което в други страни наричат крайно-дясно, а у нас е сякаш крайно-ляво“.

Според Леа Коен нарастването на влиянието на този вид говорене и формации се дължи на търпимостта на другите партии към него. Тя призна, че е била изключително изненадана от изказвания на лидера на БСП Корнелия Нинова, които по думите й са се припокривали с тези на „патриотите“. Според нея прави впечатление, че в говоренето на ГЕРБ не е имало подобен тон.

Леа Коен обаче не се нае да прави прогнози в каква посока би тръгнала страната при кабинет Борисов-3.

Чуйте целия разговор с нея:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …