понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Леа Коен: Коалиционните партньори на Валери Симеонов трябва да му поискат сметка

Леа Коен: Коалиционните партньори на Валери Симеонов трябва да му поискат сметка

Съвременник съм на времето, в началото 90-те години, когато имахме една цел – да гласуваме свободно, защото искахме нашият народ и сънародници да променят живота си по еволюционно-демократичен път. И цялата борба на обществото ни в този период бе насочено към това как всички да получат реални права за гласуване.

Днес, 25 години по-късно, ние да забравим изходната позиция на нашата собствена, българска демокрация, да се опитваме да я ограничаваме, това го наричам не само ретроградно и реакционно, но в известна степен и престъпно.

С тези думи писателката Леа Коен, която живее в Швейцария, коментира промените в Изборния кодекс, които бяха приети набързо от депутатите преди Великден и предизвикаха недоволството на стотици българи в чужбина и България.

„Има една политическа цел, която по много недодялан начин се защитава в момента от крила в парламента, които намирам за особено реакционни, които искат да се наложат на целия народ. Имаме почти 2 млн. българи в чужбина. Те са качествена диаспора, която сама се организира, а да ѝ се поставят прегради е освен недопустимо, но и крайно недалновидно“, допълни Леа Коен.

Тя подчерта, че този закон и административните мерки, които ограничават правата на сънародниците да гласуват в чужбина, е недопустимо да се приемат от целия български народ -.

„Това е недодялан закон, който, за съжаление, се защитава и с расистки лозунги като тези на Валери Симеонов“, допълни тя.

„С този индивид (Валери Симеонов – бел.ред.), който е просто едно екстремистко изключение, не бих искала въобще да се занимавам. Много повече ме безпокои обаче това, че има политическа среда, в която може такъв човек да вирее и той е парламентарен партньор на управляващата партия ГЕРБ“, каза Коен в коментар на писмото на депутата до българка, която живее в Ню Йорк.

„При подобна изцепка, абсолютно недопустима, в която обижда цяла българска общност, първите, които трябва да му поискат сметка, са самите негови коалиционни партньори“, категорична е тя.

Леа Коен посочи, че допускаме подобно „отвратително, нациско говорене“, на което не се реагира и след то се модифицира в закони и дела.

Това, което става в момента, е недопустимо, подчерта няколко пъти тя.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Защо искате мнението на болшевишката отрепка Леа Коен? Баща и е избивал цвета на българската нация. Тази е не по-малко мракобесна фигура от Ирина Бокова. Докога ще интервюирате само комунисти? После се чудите защо взимате жълти стотинки за заплати, а тази и себеподобните и живеят като бейове в Швейцария…