четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Леа Коен: Какво скара Израел с ЮНЕСКО, кой е Майкъл Лий и как се прави референдум

Леа Коен: Какво скара Израел с ЮНЕСКО, кой е Майкъл Лий и как се прави референдум

Леа Коен – писател, дипломат и общественик, коментира замразяването на отношенията на Израел с ЮНЕСКО, сравни формите на референдум и обществено допитване в България и Швейцария и разказа какъв е приносът на Майкъл Лий за присъединяването на страната ни към ЕС. Коен бе гост в предаването еМисия България.

„Тази резолюция на ООН трябваше да бъде гласувана през юни месец, но беше снета от дневния ред от ръководството на ЮНЕСКО. В сегашния момент отново бе качена в дневния ред. Очакваше се някакъв подобен вот. От 5 години насам има една не особено сполучлива традиция. През 2013 г. имаше особено остро действие, когато ЮНЕСКО прие Палестина като държава, с което изпревари ООН. Това стана причина за гигантски скандал и САЩ прекъснаха всякакво финансиране на ЮНЕСКО. Там има натрупване“, разказа Коен.

„Засегнаха духовните и религиозните ценности, защото там стената на Плача беше наречена на коня на Мохамед – Ал Бурак, а маслиновия хълм беше наречен Харама Шариф. Това е такова грубо пренаписване не само на историята, на религиозната история, но и блести със своята изключителна нелепост“, категорична е Коен.

Тя посочи, че тези международни организации са място на остри сблъсъци – и ООН, и ЮНЕСКО. В ООН обаче има Съвет за сигурност с пет велики сили, които могат да упражняват вето. „Въпреки че ООН се състои от мнозинство държави, които се опитват да упражняват диктат, се получава много често сблъсък между САЩ, ЕС и други страни. Ако се види страните, които са гласували и инициирали резолюцията, ще видим, че това е агресивна група от ислямски държави, която намира поддръжници и от други страни. Бразилия, Мексико, Уругвай са силно католически страни, но също са подкрепили резолюцията заради икономическата обвързаност“, анализира общественикът.

Според нея резолюцията, която скара Израел с ЮНЕСКО, е една нелепица.

„Това е една история, която е в основата на цялата наша цивилизация. Тя няма как да бъде пренаписвана с една резолюция от организация, която се занимава с образованието и е направо нелепо. Смятам, че по някакъв начин тя ще бъде анулирана“, посочи Коен.

Дипломатът смята, че названието референдум в България се употребява по неправилен начин и у нас се разбива като всякакъв вид обществено допитване. В Швейцария не е точно така. „Там това е форма, при която е взето вече едно решение от правителството или парламент и то се оспорва чрез всенародно допитване. В България не са утвърдени формите на допитване в гражданското общество. Във Швейцария има федерално, кантонално и комунално равнище. Промяна на Конституцията в Швейцария има много често. Има и кантонални конституции. Системата е много сложна. Най-много запитвания се правят на кантонални и федерални равнища. България е парламентарна република, хората правят един избор, с който делегират правото на решение на своя парламент, т.е. той носи отговорността“, обясни Леа Коен.

Тя сподели, че няма да гласува на този референдум, защото не вижда основание да се прави промяна и според нея не е този редът, по който се осъществява референдум. „Трябва да е направена промяна в Конституцията и ако хората не са съгласни – да я отхвърлят. Има едно смесване на понятията и предполагам, че това обърква българските граждани. Този референдум има по-скоро пропаганден и рекламен характер. Не вярвам какво точно той ще ми донесе и какви законодателни последици може да предизвика“, коментира тя.

Леа Коен си спомни и за един от бащите на демокрацията, икономист, политик и журналист – покойния Румен Данов.

„Той беше един от романтиците на демокрацията, един от онези хора, които не пожалиха всичко и бяха идеалисти и направиха всичко, което можеха да направят. Работеше, но искаше и да мечтае. Беше започнал да пише роман, написа много добра политическа книга. Той беше една много светла личност. Сърцето ми се сви като разбрах тази новина“, сподели писателката.

Тя каза, че Данов е сред първите визионери, които след 10 ноември са опитали да поставят основите на новата държавност и са мечтали за държавност, която да се основава преди всичко на моралните, а не на икономическите критерии. „Дали това не беше една утопия? По-скоро може би да. Той умееше да носи навсякъде оптимизъм, светлина, дори и в трудни моменти. А трудни моменти е имало. Мисля, че той постепенно загуби една част от този оптимизъм. Той познаваше подземията на прехода и ме съвещаваше, когато писах романа „Кандидат-президента“. Беше една изключително дискретна личност. Гледаше глобално и никога дребнаво, с изключителен финес. А националната сигурност е тежка и чуплива материя“, добави Леа Коен.

Тя разказа и за приноса на Майкъл Лий за присъединяването на България в ЕС и ролята му в преговорите.

„Майкъл Лий беше личният съветник за интеграцията на България и много допринесе и за подписване на договора за асоцииране. Знам всички перипетии и неговите лични сблъсъци с доста хора, които откровено не разбираха кои са истинските предизвикателства и предимства пред България. Трябваше да направим гигантски крачки, които можеше да бъдат и много по-бързи. България загуби страшно много с правителството на Жан Виденов, което много дръпна назад и международните отношения. Трябваше да се наваксва“, припомни дипломатът.

„Когато веднъж нещата и процесите са изтегляни назад, те не са спрели на едно място, а започват катастрофално да се сриват. Той беше човекът, който обяви, че решението за България е взето и извърши няколко неща, които много малко хора в България знаят“, добави Коен. По думите й , до последно е имало колебание в ЕК дали България да бъде приета заедно с Румъния и той е бил човекът, който е изиграл решаваща роля в този момент.

Чуйте целия разговор с Леа Коен в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

 1. Дървосекачът

  Както винаги – г-ца Коен е същинска Фея Камбанка (Chapeau !)…т.е. наред със Сериозните Послания, е И ИзлишноДеликатна…
  а. ЮНЕСКО – си е Скандал, и то Целево генериран (вероятността ‘нашта’ Ириночка да Е замесена – имайки предвид Предишния – Висока)
  б. де-факто у Нас – и до ДенДнешен е ВсеСъщата задунайскогубернистическа (изберете думата) , до 1989 явна, а при ‘прехода’ – подприкритийно ТроянскоКонна
  – Е Казано – Грешките Наши да СА Винаги урок
  – което отново Ни адресира ЗА Двустъпковата
  в. ‘благодарение’ на ‘наште’ (и техните Целеви свинства) – в по-нататъшните Процедирания ще Ни трябват доста Хора като Майкъл Лий.

  ––-
  Намирам Реалното участие на г-ца Коен в Работната-Ни Група по Международни отношения/ГлобалноПозициониране за Задължително.