петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Леа Коен: Европа дезертира от конфликта в Сирия, а търпи негативите от него

Леа Коен: Европа дезертира от конфликта в Сирия, а търпи негативите от него

Голяма грешка е, че Европа дезертира от решаването на конфликта в Сирия, а той се екстраполира в Европа и тя поема всички негативи от него.

Това каза дипломатът и публицист Леа Коен в коментара си за това дали Европа отново е заплашена от тероризъм.

„Трябва да разчитаме важните от неважните неща. Това, че Оланд и Меркел се хванаха за ръка (бел.ред. по време на „Марша срещу страха“ след атентатите в Париж в края на 2015 г., на които бяха редица световни лидери) нищо не промени нито в Париж, нито ще промени в Берлин. Много по-сериозни неща се случиха вчера и онзи ден. Това е срещата в Москва между Иран, Турция и Русия, които обсебват политическото решение на проблема в Сирия. Обстоятелството, че Европа и САЩ престанаха да играят активна роля, не способства за разрешаването на конфликта според европейските виждания“, категорична бе Коен.

„Европа постепенно дезертира от своето място на сцената на конфликта между сунити и шиити, а Русия зае много водещо място, което не ѝ се полага. Всъщност там става сблъскване на големи интереси, които имат и религиозно измерение, но преди всичко политическо“, подчерта още тя.

По думите ѝ не е редно да навързваме всички факти, които се случват напоследък, в едно цяло, защото така създаваме това, което се нарича постистина.

„В това отношение медиите имат много голям принос, защото в последните дни се говореше много за нападението в Берлин, убийството в Анкара и за Цюрих. А единственото общо между трите събития е, че станаха в един ден. Няма нищо друго общо между тях нито като мотиви, нито като политическо послание“, изтъкна Леа Коен.

„Много хора се опитват, вкл. журналисти и анализатори, да намерят някакви скрити знаци в тези събития. На това в Берлин, защото се случи около Коледа, му се придава религиозен смисъл, което е твърде спекулативно и невярно. Това, което стана в Анкара, има съвършено друг подтекст и послание. А това, което стана в Цюрих, няма нищо общо с вълната от тероризъм, защото е всъщност банално престъпление, което по чиста случайност е станало в салафистка джамия“, каза още тя.

Целия разговор с Леа Коен можете да видите във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Много точно казано.