четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Съветите на Лазар / Лазар Радков: Защо активността на българина намалява и храним ли се здравословно

Лазар Радков: Защо активността на българина намалява и храним ли се здравословно

Най-здрави хората се определят в Кипър, Швеция и Норвегия. Качеството на живот у нас е изследвано последно пред 2014 г. Тогава едва малко над 35% от българите са казали, че консумират плодове и зеленчуци ежедневно. Това поставя страната ни на предпоследно място в класацията.

Индексът на телесната маса показва, че малко над 46% от българите са с нормално тегло и по този показател страната ни се нарежда на 15 място в ЕС. „Активността на българина през последните години намалява. Според различни статистики се борим с румънците за първото място“, смята експертът по здравословен начин на живот и фитнес Лазар Радков.

„83% от българите не са практикували никаква физическа активност в последно време. Огромна част от хората трябва да се учат как да се движат адекватно“, добави Радков.

„Това, че си играл физическо преди 20 години не е много добре“, подчерта още той. По думите му, всеки трябва да има базова физическа подготовка и култура.
Той е категоричен, че инициативата трябва да дойде от семейството и родителите трябва да насърчават децата си да спортуват и да дават личен пример.

„Най-елементарно за начинаещите е ходене по половин или един час на ден. При повечето хора става така, че осъзнават нуждата от спорт едва след като натрупат килограми или имат здравословни проблеми“, посочи Лазар Радков.

Дългосрочно най-стриктните режими не се отразяват добре здравословно – психически и физически. По думите му, по отношение на разделното хранене има много митове, но хората, които го практикуват започват да правят по-добър избор за храна и внимават повече за количеството.

Той посъветва хората да бъдат по-гъвкави с храненето и да не изпадат в крайности. Лазар Радков посочи, че най-добре е всяка седмица да се изгради различен навик – хранене с протеини, с въглехидрати, повече зеленчуци.

Тази седмица той ще покаже тренировки за начинаещи, за да има минимален риск от контузии и основа, върху която хората могат да надградят с повече упражнения.

Чуйте целия разговор с Лазар Радков в следващото видео.

Ако имате теми, които искате да представим в „Съветите на Лазар“, ако искате да видите конкретни упражнения и тренировки или пък имате други предложения и препоръки, пишете ни в коментарите под статията или на страницата на предаването във „Фейсбук“!

Вижте също

Съветите на Лазар: Как да спортуват възрастните хора

Трябва ли да спортуват възрастните хора, кога и по какъв начин? Темата коментираме в студиото …