сряда , 21 март 2018
Начало / Съветите на Лазар / Лазар Радков: Как влияе спортът на оценките на децата в училище

Лазар Радков: Как влияе спортът на оценките на децата в училище

Как влияе спортът и физическата активност на децата в училище и защо напоследък родителите занемаряват физическото движение на децата си за сметка на постиженията в училище. Темата анализира фитнес инструкторът Лазар Радков в редовната рубрика „Съветите на Лазар“.

„Децата се движат много по-малко от преди 10 години. Има не само затлъстяване, но и обездвижване. Те само учат, а физическото възпитание се пренебрегва. Сега движението при децата като цяло е много по-малко и проблемите са налице“, обясни Радков.

„С повече движение резултатите в училище се подобряват. Движението при деца активира много повече предната част на мозъка, където са ситуирани центровете на креативното и аналитичното мислене“, обясни инструкторът. По думите му, движението подобрява кръвообращението, което се отразява на мозъка.

Според него е проблем, че министерството на образованието и науката държи абсолютният монопол над образованието и училищата не се конкурират за училищата, за да предложат по-добри условия. Той е на мнение, че все пак всичко започва от семейството и родителите и когато родители стимулират децата си, резултатите са налице.

Радков препоръча на родителите да спортуват с малки деца, което изгражда навици и дава пример, освен това помага за връзката между тях.

Вижте повече от „Съветите на Лазар“ в следващото видео:

Вижте също

Съветите на Лазар: Как да спортуват възрастните хора

Трябва ли да спортуват възрастните хора, кога и по какъв начин? Темата коментираме в студиото …