четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Новини / „Ламята“ в здравеопазването – ще се пребори ли новият министър с нея

„Ламята“ в здравеопазването – ще се пребори ли новият министър с нея

„Ламята в здравеопазването“ – ще се пребори ли с нея новият министър проф. Николай Петров? Този въпрос коментираха в студиото на „Честно казано“ двама от водещите професионалисти в сферата – проф. д-р Иван Чалъков, началник на Първа клиника УНГ в ИСУЛ и д-р Венцислав Грозев – председател на Български лекарски съюз.

„С Николай се скарахме се само веднъж и то по изцяло медицински въпрос, който няма как да ви обясня и да разберете. Проф. Петров е много добър реаниматор, анестезиолог, лекар. Той обаче нищо не може да направи сам.“, категориче е проф. Чалъков. „Не бъркайте проф. Петров с Москов – той е много сериозен човек“, допълни той.

„Освен професионалните си качества, той има способността да бъде диалогичен – тоест когато се прави нещо, се прави, всичко се уточнява и се действа. Така че, аз се надявам да работим успешно заедно, той е наясно с проблемите в сектора.“, заяви д-р Грозев.

„Проф. Петров има няколко основни цели, които трябва да реализира. Първо, закон за задължително здравно осигуряване на всички българи.

Второ, да бъде премахната привилегията на държавни чиновници и военни да им плащаме всички ние осигуровките – това е цинично.

Трето, да се престане с абдикацията на държавата от гръбнака на здравеопазването – това представлява премахването на Бордове на директорите на болниците, превърнати в търговски дружества“, категоричен е проф. Чалъков.

„Крайно време е държавата да бъде етична и да си заплати всички необходими суми към Министерство на здравеопазването“, коментира д-р Грозев.

„При мен всеки ден постъпват здравнонеосигурени пациенти. По закон, аз трябва да го държа 24 часа и след това да го изхвърля. Ами ако е умиращ, какво да правя“, попита риторично проф. Чалъков и с още един аргумент за това здравното осигуряване да бъде задължително.

„Аз не вярвам, че българския лекар е в основата на източването на здравната система. Това е начин за подкопаване на доверието и ценностите в тази професия“, заяви д-р Грозев.

Стига сме крили, че в здравеопазването има мутри в бели якички, които създават частни болници, а след това ние поемаме най-тежките случаи. Ами защо не се запитаме кога Дянков ще ни върне близо двата милиона лева, източени от НЗОК? Кога ще си зададем и отговори на тези въпроси, коментира още проф. Чалъков.

Вижте целия разговор в следващото видео!

Вижте също

Въвеждат стандарт за въглищата и брикетите заради мръсния въздух

Екоминистерството подготвя наредба за въглищата и брикетите. Предвижда се въвеждането на стандарт, който да намали …