неделя , 23 септември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Лагер среща деца с увреждания с техни връстници в норма

Лагер среща деца с увреждания с техни връстници в норма

Балканската федерация за адаптирана физическа активност Балкани и Черноморска област организира международен проект през юни – „Международен детски лагер „Символ на мира“ – Вие сте част от нас“. Той ще продължи три месеца и ще се проведе в Гърция.

Целта е на едно място да се съберат деца в норма и деца със специални потребности, за да се учат на уважение едни към други. По време на лагера децата ще се учат чрез игри и спорт. Проектът е подкрепен от ЮНЕСКО – Гърция.

„Това е първият подобен лагер в света – включва участници от цял свят. Ще го обвържем не само със спорта, но и с културата“, разказа Слав Петков, основател на федерацията.

„Все още не можем да се възползваме от европейско финансиране, затова се фокусираме изцяло към спонсори. Имаме подкрепа от Министерството на спорта, но не и финансова“, посочи още той.

„Този лагер ще бъде единственият, който ще събере заедно не са само деца с увреждания, но и деца в норма. Всичко заедно ще опитваме да дадем послание – чрез мир можем да осъществим всичко заедно“, разказа Панайотис Корелас от Гърция, партньор във федерацията.

„Искаме за деца с увреждания, без да загубят нещо от терапиите, лагерът да бъде ваканция, да се запознаят с други деца, което да повлияе на цялата им психика, като лагерът стане нещо, което ще помнят и искат да се случва всяка година“, сподели още той.

По думите му освен стандартни терапии, на лагера ще има водна и конна терапия, които ще са адаптирани към децата.

„Най-важното е децата със специални потребности да се адаптират, да се почувстват нормални сред връстниците си, да завържат социални контакти“, уверена е Милена Стоилова, майка на дете, което участва в инициативата.

„В нашата среда децата със специални потребности не са приети добре. Водила съм моето дете на масови мероприятия, но сме имали конфликтни ситуации, защото то е хиперактивно и не може да стои на едно място дълго“, сподели опита си тя.

Повече за инициативата вижте във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …