четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Лъчезар Богданов: За да можеш да правиш бизнес у нас, трябва да си близо до властта

Лъчезар Богданов: За да можеш да правиш бизнес у нас, трябва да си близо до властта

В неделя по Би Ай Ти излъчихме последната част от интервюто на Сашо Диков с мажоритарния собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев. В него той разказа още подробности за своята версия за това как се е стигнало до затварянето на банката.

Той спомена и за влиянието на политическата власт в бизнес средите у нас и по-конкретно, че семейството на депутата от ДПС Делян Пеевски притежава не 5%, а 80% от „Булгартабак“. Според него майката на депутата Ирена Кръстева има фондация в Лихтенщайн, която е собственик на австрийската компания, която пък държи „Булгартабак“.

Колко зависим е бизнесът от силните на деня коментира икономистът Лъчезар Богданов, управляващ партньор в Industry Watch.

„Без да персонализираме конкретния казус има 2 линии на притеснение в такива ситуации. При първата имаме хора, които са в политиката или са близки до политиката и по някакъв начин се оказва, че скрито притежават много големи активи. Винаги възникват съмнения, че не ги притежават явно, защото не могат да покажат откъде са придобили ресуср, за да купят тези активи. Втората линия е, че в България имаме правила, които насърчават и поддържат система, в която се използва власт, за да се прави бизнес и обратното – този бизнес, който е създаден благодарение на властта, всъщност поддържа тази власт“, заяви икономистът.

По думите му това не позволява навлизането на нови участници.

„Всеки, който в във всластта, има интерес да затвори бизнеса, така че само той да упражнява това, което прави в своя бранш, като така гони конкурентите“, посочи Богданов.

Според него в България стигаме до ситуация, в която, за да можеш да правиш пари и бизнес, трябва да си близо до властта.

„Ако трябва да гледаме метриката колко е голям проблемът – миналата година 76 % от публичните инвестиции са от еврофондове. Целият ръст в икономиката се дължи на държавните инвестиции, т.е. голямото увеличение на нови инвестиции е благодарение на ресурс, който се харчи от държавата. Това е измерението на проблема от връзката между власт и бизнес“, категоричен е икономистът.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …