понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Лъчезар Богданов – как България да стане европейски икономически тигър

Лъчезар Богданов – как България да стане европейски икономически тигър

Икономистът Лъчезар Богданов е гост в студиото на „Просто Диков“ и коментира чуждестранните инвестиции в България и защо са се отдръпнали. По думите му, неслучайно се използват метафорите с животното тигър за икономически гиганти, тъй като са важни скоростта и гъвкавостта.

„Както за бизнеса, така и за работата на администрацията. Важното е, че нещата не са предопределени“, коментира икономистът и посочи, че има песимизъм, че българският северозапад няма да се оправи, а хората остаряват.

По думите му обаче, има примери от други страни, които са обърнали тези тенденции. Лъчезар Богданов даде пример с Ирландия, която е била с много по-тежки показатели в сравнение с България.
Той даде пример и със свидетелството за съдимост като посочи, че тези данни се пазят в електронен регистър и е нужна промяна.

„В Полша – вторият най-беден регион има в момента най-голяма концентрация на предприятия, които произвеждат стоки за авиационната индустрия“, разказа Богданов.
По думите му, в Литва, която също е доста бедна и е била част от СССР, също има развитие, нови инвестиции. Те обаче стават само с промяна.

„Словакия в края на 90-те беше емблематичен пример за корупция, никакви реформи и превземане на бизнеса от една политическа клика. Малко след това нещата тръгнаха, направиха се реформи и в момента Словакия е най-големият производител на автомобили на човек от населението“, подчерта Богданов.

Икономистът каза, че е важно да нямаме огромната разлика в нивото на образованието.

„Имаме олимпийци, много добри деца и няколко много добри училища, но и огромен дял провал на децата и такива на средно ниво. Това е нещо, в което държавата е длъжник. Не може да имаме над 40% деца, които са неграмотни за базова математика, четене, писане и разбиране на текст“, каза икономистът.

Вижте целия разговор с Лъчезар Богданов и чуйте какви са мерките, които държавата може да предприеме за подобряване на икономическата среда в следващото видео:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …