четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Жива връзка / Квенда Лима – да посветиш живота си на танца

Квенда Лима – да посветиш живота си на танца

Квенда Лима е африкански танцьор и хореограф, който е посветил живота си на танца. Той пътува по целия свят и учи хората да бъдат щастливи. Неговата методика е смес между традиционни и съвременни танци, йога и медитация. Той беше у нас, за да подготви съвместен проект с ансамбъл „Тракия“.

Запознайте се с Квенда Лима. Мъжът, който може да накара дори най-големия скептик да танцува. Роден на остров Сал в Кабо Верде, той буквално расте в залата за танци.

„Започнах да танцувам с майка си. Всъщност започнах преди да стана на 5 години. Майка ми беше хореограф на традиционни африкански танци от Кабо Верде. Аз бях част от нейната група“, сподели Лима. Още като студент Квенда се утвърждава като танцьор и хореограф.

„Преминах през много танци – от борум, през салса и кизомба. Тогава започнах да развивам и кайзен. По същото време заминах за Лондон за да завърша моята докторантура по авиационна техника. Всъщност започнах да развивам кайзен защото осъзнах, че има нещо в танците, което мога да използвам да помагам на хората, да ги вдъхновявам, да ги накарам да разберат, че животът е нещо повече от това, което ние всъщност правим с него. Така начин танците започнаха да изместват малко по малко инженерството“, споделя танцьорът и хореограф.

Кайзен денс прави Квенда Лима известен в целия свят. Кайзен денс не са просто танци, а уроци по саморазвитие. Когато отваря първата си школа, той разбира, че много от хората, които идват да танцуват при него, са самотни и нещастни. Квенда осъзнава, че танците могат да станат тяхната терапия.

„Името Кайзен денс идва от японските дума „кай зен“ – непрекъснато усъвършенстване. Аз започнах да развивам тази технология, този метод на непрекъснатото усъвършенстване. Защото осъзнах, че чрез движението ние изразяваме себе си. По начина, по който се държим, понякога чрез определени движения, ние изразяваме нашите емоции, но изразяваме и липсата на мост между физическото тяло и съзнанието, емоциите и духа“, добавя Квенда.

„Аз ги искам всички заедно, защото заедно те ни правят пълноценни хора. Тогава започнах да разпространявам тази идея в различни страни, за да накарам хората да осъзнаят, че независимо от тяхната култура, техните страни, ние сме хора и имаме нещо общо. Като хора трябва да осъзнаем, че под тази черупка, както наричам физическото тяло имаме нещо вътре в нас, нещо, което ни свързва всички“, споделя Лима.

Кайзен денс съчетава елементи от африканските традиционни танци, съвременните танци и йога. Уроците му предлагат различен подход към проблемите и въпросите, които трудно или болезнено могат да бъдат изразени с думи. Затова пък можем да говорим с телата си.

Хореографът не спира да пътува. Стилът му е разпознаваем и обичан от хора от десетки страни. Но в България, казва той, има особена енергия. Той идва за пореден път в България.

„Харесвам начина по който хората тук са толкова различни и в същото време имаме толкова много общи неща, сравнени с моята африканска култура. Това е много интересно. Аз не мога разбера, как става това. Но има много общи неща с хората на Африка“, разказва хореографът.

„Светът се нуждае от вас като държава, като култура, трябва да се гордеете. Затова и преподавам кайзен денс тук в тази страна защото наистина искам да накарам тези хора да разберат, че са много важни за света. А аз съм много горд да ги срещна“, добавя танцьорът.

Квенда е очарован от българския фолклор и споделя, че мъжете не докосват жените, както е и в африканските традиции. През август той отново ще се върне в България, за да участва на фестивал.

Чуйте целия разговор с Квенда Лима в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …