събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Културолог: Радикализацията на младежи във Франция е заради колониалното наследство

Културолог: Радикализацията на младежи във Франция е заради колониалното наследство

Културологът Ивайло Дичев коментира актуалната тема с нападението в Ница късно снощи. Според него това, което става във Франция е част от един много по-голям процес.

„В САЩ всяка седмица има стрелба по различен повод и по различни причини. Разпада се социалната връзка. Въпросът е как отново да направим общество това, в което живеем. Загуби се смисълът на съвместното ни живеене, загуби се перспективата“, коментира експертът в еМисия България.

Той припомни, че преди три години в България са се самозапалили 30 души, 20 от тях са починали. „Това е друг тип крайно поведение, което е не по-малко стряскащо“, обясни Дичев.
Според него не става въпрос за упадък, а за мутация на цивилизациите.

„Днес все повече живеем с хора, които са далеч от нас – повече хора се запознават с приятели в интернет или работят за компании и хора, които дори не са виждали“, посочи анализаторът и добави, че има промяна в дълбоко антропологическо ниво. Според него трябва да се намери смисъл отново в това хората да бъдат заедно. За да обясни процесът на радикализация на младежи във Франция, Дичев сравни страната с Германия.

„Франция има тежко колониално наследство. В Германия не се радикализират, защото не й тежи това наследство. Франция е известна със своята култура на конфронтацията. Гражданинът там отива и се конфронтира, бие се на улицата с полицията, за да изрази недоволството си. Това в част от тяхното достойнство и социално перчене. В Германия първо се опитват да се разберат чрез дебати, а последният и най-крайният вариант е да излязат на протест“, обясни културологът.

Междувременно френският премиер Манюел Валс коментира нападението в Ница и заяви, че Франция трябва да се научи да живее с терора. По думите му това е малодушен и варварски терористичен акт. „Ние няма да се предадем. Трябва да се обединим и заедно да покажем хладнокръвие“, категоричен е френският премиер.

Вижте цялото интервю с културолога Ивайло Дичев и още коментари по темата с нападението в Ница в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

2 коментара

  1. Миризливата путка Лидия Стайкова и Бориславчо Черешев хукнали да остромничат и в този трагичен ден! Да ви еба майката , толерасти гнусни! Толерантност към бежанците ви ли? НИКОГА! БОЙ И СРЪБСКА МУЗИКА ЗА ТЯХ И ЗА ВАС!

  2. BOBO FASULKOV

    Абе , ненормалник, абе ,лайно толерсатко с професорска титла, във Франция се бият само арабуките! Какво тежко колониално наследство, бе, хуйло? Да дадеш пътища , болници и училища , да направиш държави смотани арабски племена ли?! ПУКНИ ? БЕ? ДРИСЛЬО ТОЛЕРАСТКИ! Затвор за гуруто на толерастите у нас Ивайло Дичев!