петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Културолог алармира за опасни тракийски могили и гробница в Старосел

Културолог алармира за опасни тракийски могили и гробница в Старосел

Няколко тракийски могили и една гробница в землището на село Старосел, които попадат в рамките на Тракийски култов център, са в опасност и са опасни. За това алармира в еМисия България културологът д-р Георги Мишев.

Той е подал сигнал за три от обектите, въпреки че по думите му не само те са в подобно състояние. Отговор от община Хисаря обаче още няма.

Мишев твърди, че например за Елешнишката могила, копана преди над 15 години, не са полагани никакви грижи оттогава, а защитната постройка над нея не е подновявана.

Преди пет години доброволци я възстановиха, но при посещението му миналата седмица, специалистът е забелязал, че насипът се е срутил и цялата подмогилна постройка е почти разрушена.

Мишев предупреди, че ако любопитен турист реши да я разгледа, той може да бъде затрупан.

Става дума за изключително дълъг период на безхаберие, няма нито консервационни, нито други действия оттогава, заключи той.

Би Ай Ти също се опита да се свърже с експерти и отговорни лица, но засега няма коментар от община Хисаря за това какво се предприема по случая.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …