неделя , 24 септември 2017

КУЛТУРА

юни, 2017

 • 2 юни

  Уникална колекция

  Българин, живеещ в Чикаго притежава единствена по рода си колекция от български монети, от освобождението на страната до наши дни. Показваме уникалната изложба.

  Прочети повече »

април, 2017

 • 27 април

  Новата книга на известната американска писателка Елизабет Костова е вече на пазара.

  Талантливата майсторка на перото, представи последния си роман – The Shadow Land, в Атланта, щата Джорджия. Това е първият роман на Костова, чието действие се развива изцяло в България.

  Прочети повече »
 • 22 април

  Български фолклорни фестивали

  Четири български фолклорни фестивали в рамките на този уикенд. BIT репортерите показват атмосфера от събитията в България, Испания и Америка.

  Прочети повече »

март, 2017

 • 17 март

  Чикаго участва в „Мартенски музикални дни“ в Русе

  Само преди няколко дни в Русе бе открит елитният международен фестивал „Мартенски музикални дни“. Тази година за първи път участие във фестивала ще има и Чикагската джаз филхармония. Разказваме как се стигна до тази необичайна покана.

  Прочети повече »
 • 13 март

  Български ритми на фестивал в Испания.

  Бурни аплодисменти спечелиха вчера в Ла Нусия български танцьори и гимнастички. Те представиха България с фолклорни танци и гимнастика на Международния фестивал в испанското селище.

  Прочети повече »

февруари, 2017

 • 28 февруари

  „Блажен вторник“ в Рим

  В Италия днес празнуват така наречения „Блажен вторник“ – деня преди Великденските пости. Показваме настроението от най-пишния карнавал в столицата Рим.

  Прочети повече »
 • 27 февруари

  Оскарите влизат в историята с грандиозна грешка

  След объркване с плика беше обявен погрешно мюзикала „Ла-ла ленд “ като победител за най-добър филм! Но истинският печеливш беше „Лунна светлина“! Как реагира Холивуд на гафа и какво се случи с номинацията на българина Тео Ушев?

  Прочети повече »
 • 26 февруари

  89-ите награди „Оскар“

  Часове преди връчването на наградите „Оскар“ киното отстъпи на политиката. Какво да очакваме от бляскавата вечер?

  Прочети повече »
 • 24 февруари

  Броени часове до „Нощта на звездите“ – уникалното шоу на световноизвестния акробат Енчо Керязов.

  За втора поредна година Керязов е събрал едни от най-известните жонгльори, акробати и хора на изкуството за своето представление. Какво да очакваме утре?

  Прочети повече »
 • 21 февруари

  Съдбоносен ден за Тео Ушев – първият българин номиниран за „Оскар“ в категорията късометражен филм.

  Авторът е признат за филма „Сляпата Вайша“ по разказ на писателя Георги Господинов и музика на Никола Груев – Kotarashky. Оскарите ще бъдат обявени в неделя, но решението ще бъде взето по-късно днес.

  Прочети повече »
 • 13 февруари

  Наградите „Грами“ 2017

  Снощната церемония за награди „Грами“ беше изпълнена с много емоции. Aдел успя да спечели 3 от най-престижните категории, но защо певицата буквално счупи едно от грамофончетата на две.

  Прочети повече »
 • 9 февруари

  Три дни остават до най-голямото събитие в света на музикалния шоубизнес

  Тази неделя, ще се проведе церемонията по връчването на 59-тите награди „Грами“. Кои са номинациите и какво да очакваме в звездната вечер?

  Прочети повече »
 • 1 февруари

  135 години от рождението на Владимир Димитров – Майстора

  В Кюстендил отбелязаха 135 години от рождението на Владимир Димитров – Майстора. На този ден се връчва и националната награда за живопис на името на художника, увековечил с картините си природата и хората живеещи в този край на България.

  Прочети повече »

януари, 2017

 • 27 януари

  Незабравими гледки от Фестивал „Сурва 2017-та“ в Перник

  В продължение на три дни в Перник ще се проведе 26-тият международен фестивал на маскарадните игри – „Сурва 2017-та.“ Незавабравимите гледки на традиционни обичаи с маски не само в Европа, но и в света.

  Прочети повече »
 • 24 януари

  За първи път филм с български автори е номиниран за Оскар.

  Късометражният анимационен филм „Сляпата вайша“ на режиьора Тео Ушев е сред петте най-добри филми номинирани за Оскар. С какво спечели внимание канадско-френската продукция по разказ на писателя Георги Господинов?

  Прочети повече »