четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Кулинарно пътешествие до Албания

Кулинарно пътешествие до Албания

Най-вкусното нещо в Албания е животът – усещането за живия живот, особено в Келмент, раположен на високо, в последните части на Алпите, на границата между Косово, Албания и Черна гора. Място, където усещаш връзката межу човека и природата и където човекът знае, че природата е по-силна.

Това каза Десислава Димитрова от „Слоу фууд“. Тя разказа за последното си кулинарно пътешествие до Албания.

По димите ѝ там е срещнала много смаобитни хора, които се обичат помежду си, защото мястото не оставя избор човек да има врагове, защото винаги можеда му се наложи помощта на някой друг.

„Местните хора са изключително работливи и избобретателни. Всяка възможна площ е обработена, за да се оползотвори това, което им е дала природата. Хората са отворени и сърдечни“, допълни още Димитрова.

Тя разказа, че в района на Келмент има няколко характерни хранителни продукта – мишевин – сирене, близко до нашето родопско бито сирене, сок от див нар и сок от младите шишарки на клека. Имат и интересният навик да пият сутрин турско кафе с ракийка с извлек от боровинки.

Повече за вкусното кулинарно пътешествие вижте във видеото:

 

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …