неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Крум Зарков от БСП и Тома Биков от ГЕРБ за войната между опозиция и управляващи, катарзиса и културната среда

Крум Зарков от БСП и Тома Биков от ГЕРБ за войната между опозиция и управляващи, катарзиса и културната среда

Крум Зарков от БСП гостува в студиото на еМисия България в редовната рубрика на журналистката Полина Паунова и коментира противопоставянето между опозиция и управляващи, работата на парламента и поисканата оставка на председателя на Народното събрание. Тома Биков от ГЕРБ се включи по телефона в ефира и също анализира ситуацията в парламента.

„Аз самият намирам този дебат за лудост. Аз самият направих голяма грешка в тази тематика, защото исках да покажа колко абсурдна е тя. Народните представители бягаме от този сблъсък. Някои ги е страх да не се покаже, че не знаят какво искат. Други ги е страх да не стане ясно, че, в крайна сметка, не са толкова различни и си крием главата като щраус в пясъка. Различията съществуват, уверявам ви, и те ще проличат при внасянето на законопроекти“, заяви Крум Зарков в коментар за различията между опозицията и управляващите.

„Странно е, че всеки път, когато мнозинството внася свой законопроект чрез народен представител, а не чрез ресорното си министерство и МС, значи нещо най-вероятно не е като хората“, заяви Зарков.
Той коментира и атаките, свързани с ДС и посочи, че не е съзнавал, че това все още е болезнена рана.

Крум Зарков коментира и защо опозицията не е поискала оставката на министър-председателя, а на председателя на НС като каза, че има политически знак в тяхното действие. „Съзнателно се вкарват скандални декларации, за да се покрие правителствена и парламентарна немощ“, заяви депутатът от БСП.

Според него неминуемо ще се стигне до вот на недоверие на правителството, но до момента вече се е проявил един стил на работа, който опозицията няма да приеме. Целта с искането на оставката на Димитър Главчев е била да се покаже, че 6 месеци безсмислени скандали, непрекъснати провокации, стигат.

Тома Биков от ГЕРБ се включи по телефона и също анализира ситуацията в парламента. „Нашите две декларации бяха в отговор на две декларации на БСП. Ако те са решили да прекратят този начин на разговор, и ние ще го прекратим. Още в началото на мандата направихме няколко жеста към опозицията и предоставихме председателството на три комисии“, заяви Биков.

По думите му, това са политически жестове за цивилизован диалог. Биков каза и че включително от ГЕРБ са подкрепили две предложения за анкетни комисии.
„Искахме в началото на този парламент поне в рамките на председателството на България на ЕС и да постигнем една културна среда. Изненадващо за нас бяхме атакувани от г-жа Нинова при приемането на правителството, бяхме обвинени, че не изпълняваме обещанията си за 6 седмици, при положение, че програмата ни е структурирана за 4 години“, заяви още депутатът от ГЕРБ.

Той отговори и на въпроса как се постига културна среда с Илиян Тодоров и Валери Симеонов като посочи, че в последните седмици на групата на Обединените патриоти се държи по-меко и от ГЕРБ и от БСП.

„Обединените патриоти полагат усилия да преминат от режим на извън системна партия в партия, която е в управлението и носи политическа отговорност за управлението на страната“, заяви още Биков.

Чуйте целия разговор с Крум Зарков и Тома Биков в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …