четвъртък , 23 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Кризата в Идомени се задълбочава – разказва Дениза Георгиева
IDOMENI картинка

Кризата в Идомени се задълбочава – разказва Дениза Георгиева

Кризата в Идомени се задълбочава, след като наскоро Балканският маршрут бе затворен, а стотици бежанци, блокирани в района на лагера, се опитаха да щурмуват македонската граница.

Стана ясно, че те са били организирани за незаконно и крайно рисково преминаване на границата през река Сува със съдействието на намиращи се на терен доброволци от цял свят, разказа водещата от Би Ай Ти Дениза Георгиева в еМисия България.

По думите й тези доброволци са от най-различни организации – гръцки и международни, или пък са дошли сами на място, нямат единна координация и всичко се случва хаотично на терен. На мястото са били намерени и листовки на арабски език с инструкции, чийто автор не е ясен.

Наложило се е полицията да се намеси, като четирима бежанци са загинали, а повечето са били върнати обратно в Гърция.

Хората са просто на полето, дори не става дума за лагер, въпреки че край Идомени има четири бежански лагера с поне някакви базисни условия, посочи Дениза.

Тя припомни изказването на австрийския вицеканцлер Райнхолд Митерленер, според когото бежанците в Идомени умишлено преиграват и стоят в калта, за да предизвикат политическа реакция.

Според нея проблемът е, че няма никаква ясна комуникация с тези хора, няма никой, който да представи ясно пред тях какви са възможностите им.

Водещата разказа и за 80-годишен бивш германски министър на труда, прекарал нощта в палатка в знак на солидарност, който смята да остане там и тази вечер.

Чуйте коментара на Дениза и вижте каква е реакцията на хората, които живеят в Идомени, в репортажа:

Вижте също

SILVIYA картинка 4

Весислава Антонова: Хората са уморени от политиците и дебатите са им скучни

В редовната рубрика на Силвия Великова гостува журналистът Весислава Антонова от вестник „Капитал“. Преди това …