четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Кристо и Жан Клод през погледа на хората около тях

Кристо и Жан Клод през погледа на хората около тях

Българският журналист Зорница Кръчмарова издаде книга с интервюта на 10 души, които са работили с Жан Клод и Кристо. Идеята за сборника с разкази за тях е дошла още през 2012 г., разказа самата тя в предаването еМисия България.

„Интервюирах хора, които са работили с тях от 60-те години до наши дни и могат да ни дадат различни гледни точки, а не само официална биография“, разказа Кръчмарова. Различното в книгата е, че тя е разговаряла не с изкуствоведи, а с обикновени хора, които са имали досег с Жан Клод и Кристо. Един от тях е фотографа им Волфганг Волф, който работи с тях от 81-ва година. Българката се е срещала и с хора, които са работили по техни проекти. Тя е впечатлена от отношението на двойката към хората, с които общуват.

„До голяма степен изкуството им се дължи на това как третират останалите – от президента на САЩ до всеки един работник. Те се отнасят с тях по един и същи начин“, сподели Кръчмарова. Тя е изумена от борбата, която Жан Клод и Кристо са водили години наред, за да следват мечтите си и от факта, че плащат от собственият си джоб за всеки един от проектите.

„Те са били готови години наред да се борят за една идея. Трябвали са им 26 години, за да осъществят проекта си с опаковането на Райхстага. Минали са през какви ли не препятствия“, коментира Кръчмарова. За първи път тя се среща с известната двойка през 2012 г.

„Помогна ми моят кръстник – Стефан Явашев, който е негов брат. Видяхме се в Ню Йорк в студиото им. Беше много емоционално за мен. Двамата работят и живеят там още от 60-те години“, сподели българската журналистка. Тя разказва и за друга изумителна среща в Калифорния със сина на един от собствениците на ранчо.

„72 фермери е трябвало да се съгласят да дадат земята си под наем. Тогава момчето е било на 12 години, но и до днес си спомня за артистите и невероятното преживяване. Жан Клод дори се учи да работи във фермата, да дои животните, за да спечели доверието на фермерите“, разказвва Кръчмарова. Тя е подарила книгата си на Кристо, но не знае дали вече е успял да я прочете, тъй като в момента двойката работи по последния си проект – плаващите кейове в Италия. Заради лошото време и интензивни бури има опасност откриването на проекта да се забави, но близки до Кристо споделят, че най-вероятно ще се справят със сроковете.

„В италианските медии има невероятно очакване, не се говори за нищо друго. Целият проект бе реализиран само за 2 години“, разказва журналистката. Основните материали, с които ще бъде изграден проектът са плаващи пластмасови контейнери. Те ще бъдат рециклирани, тъй като Жан Клод и Кристо имат много силно чувство за отговорност към природата, разказва Кръчмарова.

Целия разговор с журналистката Зорница Кръчмарова може да видите във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …