неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Кристин Спенглер: Една жена във войната

Кристин Спенглер: Една жена във войната

Хванати за ръце, двама войници с автомати на рамо, вървят към бойното поле. Тази сцена в африканската пустиня в края на 60-те години отваря фотографското око на французойката Кристин Спенглер, един от най-големите военни фотографи и една от малкото жени в тази мъжка професия.

„Имам такова усещане, не е лъжа – че се родих в деня, когато направих първата снимка в живота си, денят на тази случка в Чад. Отидох там с по-малкия си брат Ерик, след като баща ни почина във Франция. Ерик беше моден фотограф и имаше много фотоапарати, а аз не бях докосвала апарат през живота си. Аз исках да бъда писател. Тогава изведнъж съзрях тези двама войници, запътили се към фронта със своите калашници, да се държат за ръце. Обърнах се към Ерик: Моля те, дай ми един от твоите апарати. Искам да запечатам това свидетелство за войната. И по този начин открих второто си призвание“, сподели Кристин Спенглер пред Би Ай Ти преди презентацията си „Една жена във войната“ във Френския институт в понеделник.

23-те дни в плен на бунтовниците в Чад не отклоняват Кристин от пътя ѝ. Заминава сама за Северна Ирландия. Когато прави тази снимка, влязла в 100-те снимки на 20 век на списание „Тайм“, разбира, че нейното женско око забелязва образи и сцени, които обективите на колегите ѝ мъже подминават. Снимките на Кристин Спенглер показват рядко срещаните лица на войната – на жените и децата.

Кристин Спенглер, един от най-добрите военни фотографи на нашето време, посети София в рамките на фестивала ФотоФрабрика. В кариерата си, дълга повече от 40 години, тя е отразявала всички големи конфликти след Втората световна война. Още от нейните истории от бойното поле вижте във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …