понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Кристалина Георгиева пред Би Ай Ти за Брекзит, приема на бежанци и дали ще се кандидатира за президент на България или шеф на ООН

Кристалина Георгиева пред Би Ай Ти за Брекзит, приема на бежанци и дали ще се кандидатира за президент на България или шеф на ООН

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева коментира в интервю на Ралица Василева за Би Ай Ти как би реагирала, ако се издигне кандидатурата ѝ за генерален секретар на ООН или за президент на България.

Тя разкри и бъдещия план на Европейския съюз за бежанците и какво предстои в отношенията между Великобритания и ЕС след Брекзит, както и дали ще подаде оставката нейният шеф Жан-Клод Юнкер.

На въпрос дали би приела кандидатурата ѝ за генерален секретар на ОНН, Георгиева посочи, че в момента в Европа има много сериозни задачи за решаване и вниманието ѝ е изцяло концентрирано върху тях.

„Знаете ли, животът ме е научил да отговарям на въпроси, които са поставени пред мен, тогава, когато са поставени пред мен“, каза еврокомисарят.

По повод информацитя, че тя е възможна кандидатура на ГЕРБ за президент, Кристалина Георгиева подчерта, че доколкото знае името ѝ не присъства в дебатите в партията.

Относно квотите за бежанците и споразумението с Турция, еврокомисарят обясни, че „споразумението дава време, в което ЕС да инвестира по-сериозно в защита на външните граници и да излезе с конкретни, фокусирани взаимоотношения със страните, от които идват бежанци или които са транзитни за бежанци“.
Тя смята, че по въпроса с квотите за приемане на бежанци, трябва да се прилага различен подход към всяка една страна-член на ЕС.

„Някои от нашите страни са външна граница. От тях очакваме да положат повече усилия за защитаването на тази външна граница. Други биха могли да увеличат своя финансов принос към това да инвестираме в сигурността на Съюза. Трети имат по-добри традиции, по-добри възможности да приемат на своята територия бежанци, имат пазар на труда, който е по-отворен и има нужда от работна ръка“, обясни заместник-председателят на ЕК.

Според нея, по-разумният подход е да се види какъв е проблемът и коя страна с какво би могла да бъде най-полезна за справянето с него. Кристалина Георгиева не смята, че в настоящата ситуация е необходимо Жан-Клод Юнкер да подава оставка.

Тя се обърна със специално послание към българите, които живеят във Великобритания и са притеснени след резултата от Брекзит.

Вижте цялото интервю на Ралица Василева със заместник-председателя на ЕК Кристалина Георгиева в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …