събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Кристалина Георгиева ексклузивно пред Ралица Василева: Мечтая България да е страна на щастливи хора. Можем да настигнем другите още в това поколение

Кристалина Георгиева ексклузивно пред Ралица Василева: Мечтая България да е страна на щастливи хора. Можем да настигнем другите още в това поколение

От половин година Kристалина Георгиева е главен изпълнителен директор на Световната банка. На този пост тя управлява бюджет от 42 млрд. долара и 10 000 служители в 189 държави по света. Тези ресурси са насочени в борбата срещу бедността в развиващия се свят. Кристалина Георгиева даде ексклузивно интервю на Ралица Василева от офиса си във Вашингтон.

„В работата на Световната банка има два много големи приоритета – първо да работим в страните, в които е най-трудно, където бедността расте непрекъснато.

Второ – да отворим повече възможности за частния сектор, защото той е този, който създава работни места, който вдига качеството на живот. Това изисква нашите екипи да бъдат отворени към нови идеи, така че да постигат максимално добри резултати“, обяснява Кристалина Георгиева.

Относно един от най-големите международни проблеми днес – бежанският натиск, тя заявява следното: „Ако искаме да се справим с това масово движение на хора, ние трябва да насочим вниманието си към основните причини защо правят това. Едната е бедността и отчаянието, а другата конфликти и природни бедствия. Трябва да направим така, че повече финансови ресурси и политическо внимание да бъдат насочени към тези райони“.

„Световната банка тази година получи голямо доверие – 75 млрд. долара за нашия Фонд за бедните. Малко известно е, че общата сума на инвестираните в Световната банка пари е 18 млрд. долара с тях ние предоставяме заеми и генерираме частни инвестиции, защото когато излезем на пазарите, светът ни има доверие. Тоест, ние не чукаме на вратата на никого, а имаме своя капитал“, заявява Георгиева.

„За нас темата за климатичните промени е интегрирана в начина, по който работим, защото тези изменения удрят най-силно по тези райони, които са най-слаби. Т.нар. зелена икономика е икономиката на бъдещето“, коментира Георгиева темата, свързана с изненадващото решение на президента на САЩ Доналд Тръмп да се оттегли от т.нар. Парижко споразумение за климатичните промени.

Във втората част на интервюто с Ралица Василева Кристалина Георгиева отговаря на въпроса какви са приоритетите на Световната банка в България.

„Ние работим много добре в България от 25 години. Когато 1997 г. рухна финансовата система, Световната банка предостави експертиза и финансиране, така че тя да се вдигне отново. Ние виждаме в България като най-голям приоритет страната да продължи институционалните си реформи и максимално да може да усвоява финансирането от ЕС.“, коментира българският директор на институцията.

„Моят личен успех беше, когато през 1995 г. трансформирахме дълг за околната среда и вместо да плащаме на Швейцария, парите отидоха за родната природа“, обяснява Георгиева.

„Мария Габриел е млад, много талантлив човек, който ще има един от ресорите на бъдещето. Така че аз съм много спокойна за мястото на България в Европейската комисия и пожелавам успех на Мария Габриел. Пожелавам й да бъде лице на България на отговорност, лъчезарност и да представлява нашия народ отлично“, категорична е Кристалина Георгиева.

„Когато през 1992 г. за първи път влязох в една от сградите на Световната банка, ако някой ми беше казал, че един ден ще управлявам тази институция, нямаше да повярвам“, признава българката.

По повод предстоящото на България европредседателство, Георгиева смята, че това е възможност приоритетите на страната ни да бъдат отпечатани в приоритети на Европа.

„Моят съвет е да бъдем готови за неочакваното през тези шест месеца. В този динамичен свят нещо ще се случи, така че колко добре се справяме с неочакваното ще бъде най-важно в това европредседателство“, убедена е Кристалина Георгиева.

Като специалист тя коментира и дебата дали трябва да избързаме с влизането си в Еврозоната. „Първо, нашата валута е фиксирана към еврото и ние носим всички последици от политиката на Еврозоната. Второ, присъединяването ни към нея е още един начин за интегрирането ни към европейското семейство“, категорична е Георгиева.

„Най-голямата ми мечта за България е да сме страна на щастливи хора. Убедена съм, че можем в рамките на това поколение да настигнем тези, които са по-напред в развитието си. Можем да го направим“, завършва интервюто българският шеф на Световната банка.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …