сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Крис Захариев за вдъхновяващите истории, които са навсякъде около нас и бъдещето на България

Крис Захариев за вдъхновяващите истории, които са навсякъде около нас и бъдещето на България

Младежкият Филмов Фестивал в Сараево, Босна и Херцеговина е един от най-големите филмови фестивали в Европа. Крис Захариев е продуцент, режисьор, сценарист и главен оператор на филма „The fog runner“. Крис Захариев е само на 18 години, а филмът му е номиниран за най-добър късометражен документален филм на младежкия фестивал.

„Около месец и половина-два ми отне да направя филма. Извадих късмет, че главният герой – параолимпиецът Радослав Златанов, беше в България и успях да се срещна с него във Велико Търново. Там се запознах и със семейството му“, разказа Захариев в еМисия България. Той обясни, че случайно е попаднал на статия за него и решил, че историята си заслужава да се превърне във филм. От две години и половина се занимавам с видео, а това е първият му късометражен филм, който получава такъв успех.

„Много лесно откривам такива мотивиращи хора. Или те се свързват с мен, или аз случайно ги откривам. Научих за дом за временно настаняване и грижи за бездомни хора в Добрич. За тях беше първият ми филм в края на 2014 г. Хванах си дрехите, нещата и камерата и заминах за Добрич да снимам. Прекрасно е, че има толкова много позитивни хора, а вече съм си набелязал толкова много истории, които искам да снимам“, сподели авторът на документалния филм.

Според него документалното кино е жанрът, който е най-близко до действителността и хората могат да се докоснат до истинските истории. „Завърших училище с графичен дизайн и визуални изкуства. Занимавам се с видео и обработка. Смятам, че имам бъдеще тук в България“, убеден е младият автор. Той каза, че за него е голяма привилегия и чест да присъства на този фестивал и сподели, че е много развълнуван от тази възможност.

„Трима са българските представители – Ованес Торосян, Ивайло Христов и третия човек съм аз – човек, който прави клипове в интернет. Никога не съм искал да се самоограничавам и да си слагам рамки. Правя това, което ми харесва. Следвам това, което ми се прави и мисля да продължа“, каза Крис Захариев.
Вижте целия разговор с него и откъс от филма му „The fog runner“ в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

2 коментара

  1. Има още много истории, които чакат Крис. Пожелавам му да е здрав и прозорлив, за да ги открива и да продължава да мотивира лутащите се без посока българи(и не само)

  2. Браво на Крис!