четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Кремиковският манастир – възкръсналият храм край София

Кремиковският манастир – възкръсналият храм край София

Кремиковският манастир вероятно бил един от 14-те манастира, които цар Иван Александър издигнал в района на София и които станали част от Софийската Мала Света гора. С протойерей Серафим Янев разговаря Олга Узунова.

„За съжаление не знаем много за неговото създаване. Предполага се, че е създаден по времето на цар Иван Александър по време на Втората българска държава, следва съдбата на повечето български манастири по време на турското робство и е бил разрушен. През 15 век един софийски болярин Радивой отива при султана и измолва разрешение да разруши и после възстанови манастира“, разказа протойерей Серафим Янев.

„Ценността, която е този храм е неговата уредба отвътре. Радивой инвестира най-много в стенописите. Той вика най-добрите за времето си майстори, които използват специална техники и рисуват още върху мократа вар и по този начин се получава връзка между сградата и стенописите“, обясни Янев.

Щедрият дарител отдал на каузата цялото си богатство. Той намира утеха във възстановяването на манастири след смъртта на двете си деца Тодор и Драгана.
Кремиковски манастир става духовен център и любимо място на софиянци и буржоа до 9 септември 1944 г. С промяната на режима обаче и с идването на комунизма това свято място за втори път бива разрушено. Този път не в буквален смисъл, а в духовен.

„От него са изгонени монасите, той е превърнат във военно поделение. През 1966 г. част от манастирските сгради са изгорели, тази църква е била конюшня и затова е в това състояние. В началото на демокрацията обаче е върнат на православната църква, част от монахините са се върнали. Преди 3 години, заради историята му, близостта му до София, този манастир е избран да бъде център на Софийска епархия“, разказа протойерей Серафим Янев.

Този начин на живот не ги отделя от светското и модерното. Отец Серафим обаче, напомня, че част от трудностите в днешния живот идват от факта, че хората доста са се отдалечили от истинските и вечно ценни постижения и притежания.

„В съвременния начин на живот имаме общи ценности: петзвездните хотели, скъпите коли, луксозните апартаменти. В това няма нищо лошо – това е нашият свят той е организиран така. Въпросът е, че сме изгубили ценността на ценностите, което се проявява в живота ни. Всеки се дава сметка, че колкото и голяма заплата да получава, все не му стига и все не е задоволен“, посочи Янев.

„Тази светлина, която се случва не Великден не е случайна. Ако разберем че толкова безкрайно Бог ни обича , че не само това което искаме в живота си като удобства. Бог може да ни даде много повече, да ни поглези много повече и да сме много по-щастливи. Разбира се можем да имаме и двете ценности, стига на първо да ценим душата си“, посочва протойерей Серафим Янев.
Част от мисията на манастира и отец Серафим е да обучава на тези ценности и децата, като всяко лято организира безплатни едноседмични посещения само за тях.

„Лагери, които са изпълнени както с време за молитва, така и със знание какво е църквата, вярата, манастира. Обучаваме ги на ценности, но и се забавляваме има игри, езда, тенис на корт. Лагерът завършва с любимия на всички лагерен огън и вечер на таланта, където всички деца показват своите дарби и способности“, разказа той.

Отец Серафим на надява и съвсем скоро в манастира да стартира и втората част от училището по занаяти. След създаването на малко кожарско ателие, където децата могат да майсторят малки традиционни сувенири от кожа, скоро там ще се обработва и вълна. Всички етапи от подготовката на вълната до плетенето на елеци ще се извършва ръчно и пред очите на посетителите. Той се надява съвсем скоро становете да бъдат сглобени и да започнат курсове по занаятчийство за деца и възрастни.

Чуйте целия разговор на Олга Узунова с отец Серафим Янев в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …