сряда , 12 декември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Крехко примирие в Сирия

Крехко примирие в Сирия

Постигнатото в Сирия споразумение за спиране на военните действия, което бе договорено през последната седмица, вече бе помрачено, макар и – според ООН – от отделни инцидентни сражения.

В понеделник бе публикувано съвместното изявление на САЩ и Русия за Сирия, според което на 27 февруари влиза в сила примирие, но то няма да се отнася за „Ислямска държава“, „Джебхат ан Нусра“ и други формирования, признати от ООН за терористични.

Според световната организация като цяло то се спазва, но съмненията, че примирието е временно, остават.

Още в неделя външният министър на Саудитска Арабия изрази съмнения, че Русия и режимът на Башар ал Асад го нарушават. Кюрдите пък на свой ред обвиниха Турция, макар по-рано турските власти съобщиха, че си запазват правото да не се съобразят с прекратяването на огъня, ако има заплаха за страната от нейна територия.

В интернет също се появиха видеозаписи на въздушни атаки над силите на бунтовниците през уикенда.

Според плана до събота всички действия трябваше да спрат.

Ако сраженията не се подновят, е възможно на 7 март в Женева да започнат преговори по политическия процес за уреждане на конфликта.

Крехко ли е примирието – вижте коментарите в репортажа:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …