петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Кръстьо Белев: България се нарежда на опашката на китайските инвестиции

Кръстьо Белев: България се нарежда на опашката на китайските инвестиции

България се нарежда на опашката на китайски инвестиции. Не се работи активно за отношенията с Китай. Първите две срещи на Китай с лидерите на страните от Централна и Източна Европа дори бяха неглижирани, докато чехите и унгарците поеха инициативата.

Това коментира Кръстьо Белев от Българо-китайската асоциация за бизнес развитие по повод последния подобен форум в Рига, след който стана ясно, че Китай създава фонд за инвестиции на стойност 10 млрд. евро за страните от Централна и Източна Европа.

По думите на Белев от 4 години няма крупна инвестиция от Китай в България за разлика от другите страни в региона, където се правят подобни инвестиции.

„Чудесно оргнанизирано събитие, въпреки че времето не беше никак добро. В Рига присъстваха 16 премиера от Централна и Източна Европа и китайският премиер Ли Къцян. Това беше пета поред такава инициатива. Нашата делегация пристигна рано сутринта в събота, 5 ноември,  голяма част от делегацията си тръгна по обяд, остана единствено външният министър Даниел Митов. Подписа се меморандум за сътрудничество в областта на пристанищата и пристанищните индустриални паркове. То идва около 6 месесеца, след като от българска компания беше подписан договор с китайските железници и български фериботи да обслужват линията Поти-Бургас, която е част от новия път на коприната. За съжаление, това беше единственото подписано българо-китайско споразумение“, обясни още Кръстьо Белев.

По думите му страните от региона вече са постигнали доста по-сериозни договорености с Китай не само за инвестиционни проекти, но Чехия, например, е спечелила и китайски туристи благодарение на преки въздушни връзки.

Той подчерта, че в последните години има желание за развитие на българо-китайските взаимоотношения, но в посолството ни в Пекин и във Външното министерство няма китаисти.

„Не говорят езика, не познават психиката на китайците. Дори има политика на гонене на китаистите от Външното министерство“, каза Белев.

Целия разговор с Кръстьо Белев от Българо-китайската асоциация за бизнес развитие можете да видите във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …