неделя , 26 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Красивата Япония – разказ от първо лице
JAPAN_DENI картинка

Красивата Япония – разказ от първо лице

Моментът, в който се качваш над облаците и виждаш изгрева на слънцето на върха на Фуджи, разбираш защо Япония е страната на изгряващото слънце.

Това разказа колегата ни Деница Димитрова, която едва преди дни се върна от 17-дневното си пътуване из Япония.

В студиото на еМисия България тя бе облечена в юкатата, вид кимоно, чиято ръчна изработка го прави уникално. На кръста ѝ пък бе сложен оби, или коланът, който придържа кимоното.

Димитрова разказа подробно за изкачването си на вулкана Фуджи – най-високота точка в Япония.

„Фуджи е свещена планина, кръстена на богинята на огъня. Преди се е вярвало, че жени не могат да се качват на Фуджи, защото богинята ще ревнува“, сподели тя.

По думите ѝ в стръмната част от изказването има 6 почивни станции, както и че е хубаво да се почива, но не и прекалено.

Активните сезони за изкачването на Фуджи са месеците юли и август, когато 200 хил. души предприемат това приключение. Димитрова подчерта, че се тръгва с добра подготовка и екипировка, тъй като на върха температурата е около нулата.

„Тръгвайки, трябва да се знае, че Фуджи е изпитание. Точно заради това японецът трябва да качи Фуджи веднъж, за да стане мъдрец, защото вторият път ще стане глупак“, каза още тя.

Колегата ни отбеляза, че организацита на яппонците може да се забележи във всяко нещо, което правят – например, не можеш да се качиш в автобуса, когато искаш, а се нареждаш на специална опашка за това.

Когато се налага повече хора да се съберат в малко пространство се намесват т.нар. тъпкачи, допълни тя.

„Япония е много модерна страна, всичко е много добре уредено и хората знаят как да се възползват. Токио е огромен град, който не може да бъде отхванат с поглед дори от най-високата сграда там“, сподели още Деница Димитрова.

Тя отбеляза, че японците са сувороядци и внимават с храната, която ядат и която предлагат. Затова и в Япония можеш да си 100% сигурен дори да ядеш сурово яйце.

„Наистина ще ми липсва Япония – много хубава, красива страна, дори урбанизираните градвове са запазили малките си автентични детайли“, заключи Димитрова.

Вижте също

IZBORI картинка

Димитър Иванов: ЦИК незаконно ще затрудни гласуването в чужбина

В последните часове ЦИК взе решение, с което по административен път ще създадат опашки и …