четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Красимира Величкова за негативите от промените в работата на Фонда за лечение на деца

Красимира Величкова за негативите от промените в работата на Фонда за лечение на деца

В сряда правителството одобри промените в работата на Фонда за лечение на деца, които бяха мотивирани от Министерството на здравеопазването като целящи оптимизация на работата на фонда. Тези промени предизвикаха негативни реакции и коментари както от експерти, така и от страна на родители. Красимира Величкова от Български дарителски форум, която е и член на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца в чужбина коментира промените в предаването еМисия България.

„Още когато бяха публикувани промените в правилника преди около месец, ние като организация и членове на Обществения съвет към фонда изразихме мнение, че това по-скоро ще затрудни достъпа до лечение. Първата причина е, че се вкарват нов тип комисии и съвети, които да решават за това кое дете да бъде финансирано и кое не“, обясни Красимира Величкова.
Тя разказа, че вече има подобен опит от преди няколко години и той е показал, че времето за решение на всеки един случай се проточва допълнително. В момента срокът е максимум 45 дни за решение на всеки отделен случай, а с промените този срок се намалява, но чисто формално.

„Това може да доведе до една колективна безотговорност. Дори и в момента този срок рядко се надвишава. Ние нямаме деца, които да са чакали една година. Важно е да отбележим, че през 2015 г. фондът е финансирал почти 1400 деца, част от които са спешни случаи и спасяването на живота им е било въпрос на дни“, посочи Величкова.

Тя каза, че преди да бъдат одобрени, предложенията не са били обсъждани с Обществения съвет към фонда. Членовете са разбрали за приемането му едва вчера постфактум. „Още когато излезе проектът призовахме той да бъде оттеглен така че той да бъде обсъден. Всички промени във Фонда за лечение на деца в чужбина започнаха с ареста на предишния началник, а все още няма обвинения. Това са процеси, които по-скоро се опитват да създадат алиби на институцията за това защо тя не прави едно или друго, а не е опит тя да действа в интерес на децата“, коментира Красимира Величкова.

Чуйте целия разговор с нея в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …