петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Красимира Величкова: Питаме КОЙ подаде сигнала за Фонда за лечение на деца

Красимира Величкова: Питаме КОЙ подаде сигнала за Фонда за лечение на деца

В понеделник официално ще бъде внесена петиция – отворено писмо, с въпроси, които засягат акцията на ГДБОП и ареста на ръководството на Фонда за лечение на деца, като очакваме и държим да имаме отговор. (вижте петицията тук)

Това заяви в „Просто Диков“ Красимира Величкова, директор на Българския дарителски форум и член на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца.

Преди дни тя публикува и статус във „Фейсбук“, в който опроверга редица от твърденията на здравния министър Петър Москов, направени в негово телевизионно интервю по повод дейността на Фонда.

Искаме да знаем кой подаде сигнала и кой има интерес, кой подаваше информация към медии като ПИК и „Блиц“, защо прокуратурата не е променила на сайта си непотвърдената впоследствие информация относно повода за задържането, защо се пуснаха кадри от апартамента на директора Павел Александров, изреди някои от въпросите тя.

За пореден път Красимира Величкова опроверга и много от обвиненията по отношение работата на фонда и харченето на пари. Тя припомни, че първоначалните обвинения не бяха подкрепени на пресконференцията на прокуратурата, докато съобщението на сайта й все още стои непроменено; че намерените пари, за които се твърдеше, че са от подкупи, са били от личния трезор на съпругата на Александров и са наследство от предишен неин брак; че едната от арестуваните служителки е била освободена поради липса на доказателства, а на другата е намалена паричната мярка за неотклонение; че не е ясно в какво качество г-жа Пенка Белева – ръководител на инспектората към Министерство на здравеопазването, е участвала в операцията на ГДБОП и т.н.

Ние няма да се уморим да търсим истината и ще изискваме от Петър Москов той да носи отговорността, закани се Величкова.

„Министерството на здравеопазването и здравният министър се опитват да вкарат разговора в много детайли, ала за нас като граждани и членове на Обществения съвет е много по-важно, че една цяла репресивна машина от политици, силови структури създава план и го изпълнява, за да дискредитира една институция и един човек само защото те не са удобни“, коментира още тя, като напомни, че фондът е единствената публична структура, в която решенията се вземат от обществен съвет, включващ най-добрите педиатри, представители на неправителствени граждански организации и медии.

Според Красимира Величкова министър Москов или е бил подведен, или самият той е имал друга цел – например фондът да бъде върнат като дирекция в здравното министерство.

Не е мислено за децата, това мога да го гарантирам

Изпратили сме десетки писма с идеи за подобряването на работата на фонда, но колко пъти Москов е отговорил на тях или се е срещнал с нас в търсене на решение – нула, посочи тя.

Според нея в последното си прессъобщение МЗ „нагазват в още по-дълбоки лъжи“, като например, че е можело да се спестят средства за лечение на деца в будна кома – нещо, което по думите й, фондът не е спирал да прави.

Пари не могат да се откраднат, още повече си представете как водещи европейски центрове, на които фондът плаща директно, връщат на ръководството пари под масата, категорична бе Величкова.

Прокуратурата още няма повдигнати обвинения за т.нар „организирана престъпна група“, чакаме доказателствата и повече информация, както и делото, но докато чакаме, се променят процедури и се върви към това, което се целеше през последните години – фондът да не работи независимо, заключи Красимира Величкова.

 

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

Един коментар

  1. Антоанета Петрова Петрова

    Моита внучка като беше на 2.5 год.заболя от нефротичен синдром и до момента на 15 години.С много рецидиви.Бвсе вклучена в Българската Коледа. През 2014 подадохме документи във Фонд за. лечение на деца в чужбина.И махме насрочена датс за преглед и лечение в Германия-ден.час.За този преглед и лечение сумата беше 6000Е. С подаването на необходимите документи представихмеи поканата от клиниката в германия.След два месеца от фонда получихме отрицателен отговор-и тук в България може да се лекува.Питам аз защо до сег а никои не каза от какво се получават тези рецидиви и само кортикозависими станаха децата.Толкова години няма отговор и когато друга даржава реши да прегледа и дсде точна диагноза.лечение се спря от фонда.